inima_camere.jpgMinisterul Sanatatii va derula, incepand cu 1 octombrie, un program national de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, informeaza un comunicat remis vineri de minister. În premiera, medicii ii vor identifica pe romanii care prezinta risc de imbolnavire prin boli cardiovasculare, programul avand ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii cauzate de acest tip de boli si prevenirea acestora.

Practic, medicul de familie va selecta din lista de pacienti toti subiectii peste 40 de ani care nu sufera de diabet sau de boala cardiovasculara, dar prezinta factori de risc pentru imbolnavire. Acestor potentiali pacienti medicul de familie le va calcula riscul de imbolnavire pentru urmatorii zece ani, dupa criterii clar stabilite de comisia de specialitate a ministerului.

Daca riscul de imbolnavire este mare, persoana va fi trimisa la medicul specialist pentru diagnostic si tratament. Daca insa riscul este mic medicul de familie va trece la un program de preventie printr-un tip de comportament, precizeaza comunicatul.

Programul se va desfasura in primul an la nivelul a 3.500 de cabinete de medici de familie selectate, in coordonarea specialistilor din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti si a Institutului de boli cardiovasculare din Timisoara, mentioneaza sursa citata. În prima parte a programului sunt vizate aproximativ 500.000 de persoane. Bugetul programului in 2009 este de aproximativ cinci milioane de lei. Romania se situeaza in primele trei locuri in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare, unul din doi romani cu varsta peste 50 de ani este hipertensiv, mai precizeaza comunicatul citat.