Producatorii vaccinului anti-HPV vor participa alaturi de Ministerul Sanatatii la derularea eficienta a programului de vaccinare impotriva cancerului de col uterin.
Companiile si-au manifestat sustinerea si pentru derularea unui program complementar, de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, s-a intalnit pe 20 ianuarie cu reprezentantii companiilor producatoare ale vaccinului anti-HPV. Din partea companiei GlaxoSmithKline au fost prezenti David Lechleiter si Ciprian Marcu, Merck Sharp &Dhome fiind reprezentata de Agata Jakoncic si Sorin Popescu. In cadrul intalnirii s-a stabilit inceperea unui parteneriat principial care sa uneasca eforturile in directia derularii intr-un mod responsabil, corect si eficient a unei viitoare campanii de vaccinare impotriva infectiei cu HPV. In plus, s-a hotarat constituirea unor grupuri de specialisti care sa puna la punct un plan concret de implementare.
„Am primit cu deosebita satisfactie disponibilitatea si deschiderea producatorilor de a participa la implementarea eficienta a programului. Sunt convins ca eforturile conjugate vor conduce la realizarea a ceea ce trebuia sa fie de la bun inceput un lucru responsabil si bine facut, in spiritul respectului fata de parinti si contribuabili”, a declarat ministrul Bazac.
De asemenea, in aceasta prima intalnire au fost stabilite urmatoarele directii de actiune: realizarea de catre Ministerul Sanatatii cu sprijinul companiilor producatoare a unor campanii de informare si educare a populatiei si a personalului medical implicat in imunizari. Societatea civila va fi invitata sa ia parte activ la promovarea acestor campanii, reluarea vaccinarii dupa evaluarea impactului campaniilor de informare si educare la categoriile de varsta adecvate contextului socio-medical din Romania, fundamentarea stiintifica a programului de vaccinare prin realizarea unor studii privind prevalenta infectiilor cu serotipurile 16 si 18, renegocierea contractelor, respectand resursele financiare si rezultatul campaniilor de promovare si educare, achitarea de catre Minister a dozelor deja folosite si a necesarului pentru cele doua rapeluri ce trebuie continuate la fetitele vaccinate.
Ministerul Sanatatii si-a reiterat intentia, sustinuta de reprezentantii celor doua companii, de a demara un program national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, complementar programului de vaccinare.