Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va derula, timp de trei ani, un proiect cofinanţat cu suma de 2.025.000 de euro (8.677.355 de lei) din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, având ca obiectiv formarea unor competenţe profesionale de nivel foarte ridicat în rândul medicilor stomatologi.
Aceştia vor deprinde cele mai noi practici folosite în prezent la nivel mondial şi vor avea acces la cele mai noi tehnologii inovative şi informaţii de specialitate. UMF din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, activităţile care se vor desfăşura în cadrul proiectului şi care constau în dezvoltarea unui curriculum inovativ în medicina dentară, constituirea unei reţele de formare în acest domeniu şi a unor medici cu abilităţi performante în domeniu.
Beneficiarii acestui proiect sunt două grupuri ţintă, primul fiind compus din 20 de cadre didactice ale UMF, ca formatori, iar cel de-al doilea din 40 de medici stomatologi care vor asimila cele mai noi cunoştinţe şi vor deprinde procedurile de ultimă oră din acestă sferă a medicinei.
În primele patru luni de implementare a proiectului, se va înfiinţa un „Centru pilot de formare şi resurse în reabilitare orală”, dotat cu echipamente ultramoderne, şi va avea loc o masă rotundă pentru constituirea reţelei în domeniul medicinei dentare cu instituţii din ţară şi din străinătate. Totodată, proiectul va fi difuzat pe pagina web a Centrului pilot.
„O importanţă deosebită va reveni, în acest proiect, individualizării terapeutice în medicina dentară. Pe de altă parte, trebuie amintit că de câţiva ani, absolvenţii Facultăţii de Medicină Dentară intră direct în profesie, fără a mai face, precum înainte, un an de stagiatură, în care pregătirea lor teoretică să fie integrată în practică. Prin acest proiect încercăm să acoperim această lacună organizatorică apărută în sistem, ca urmare a desfiinţării anului de practică al absolvenţilor”, a spus, în conferinţa de presă, prof. univ. dr. Radu Septimiu Câmpian, coordonator de proiect din partea UMF Cluj-Napoca.
Universitarul clujean a subliniat că proiectul va contribui esenţial la creşterea calităţii pregătirii profesionale a medicilor. Partenerii instituţiei clujene de învăţământ medical superior în derularea acestui proiect sunt Societatea Română de Reabilitare Orală din Iaşi, Asociaţia Medicală Română şi Universitatea „Johan Wolfgang Goethe” din Frankfurt pe Main (Germania), prin Departamentul de Chirurgie Orală, Cranio-Maxilofacială. Proiectul este coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi. AGERPRES