Autism Voice desfășoară, în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, proiectul “Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism”, prin care își propune să îmbunătățească starea de sănătate mentală a 400 de copii, cu autism sau suspecți de autism, proveniți din medii vulnerabile. Totodată, asociația va lansa o campanie de conștientizare și acceptare a autismului în rândul copiilor din România, prin publicarea și răspândirea, în format fizic și online, a volumului de povestiri ilustrate chiar de către micuți cu autism, File de speranță”.

Proiectul debutează cu o selecție publică și confidențială a 200 de copii suspecți de autism sau tulburări de dezvoltare din afara centrelor de recuperare Autism Voice. Beneficiarilor li se vor oferi, în mod gratuit, fizic sau online, evaluări complexe, de specialitate, pentru confirmarea sau infirmarea de afecțiuni din spectrul autist (TSA), sesiuni de consiliere familială și planuri de recomandări de intervenție la domiciliu. Selecția cazurilor se face pe baza completării de către părinți sau aparținători a unui formular electronic, disponibil pe site-ul Autism Voice, la adresa https://autismvoice.ro/eu-si-copilul-meu/.

De asemenea, pentru o rază de acoperire cât mai mare, specialiștii Autism Voice propun și o selecție din rândul cazurilor sociale luate în evidență de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara, proces public care va fi tratat cu maximă confidențialitate.

O altă activitate foarte importantă a acestui program este derularea, pe parcursul a șase luni, a unor ateliere săptămânale de psihoterapie, ludoterapie și arte pentru 200 de copii cu autism și alte tulburări de dezvoltare înscriși în cele două centre de recuperare ale asociației Autism Voice. Toate sesiunile de lucru sunt desfășurate de către specialiști acreditați, cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate mentală a micuților.

Volumul de povestiri ilustrate “File de speranță” va fi distribuit gratuit în 500 de exemplare către instituțiile și autoritățile publice din țară, dar și prin patru magazine de profil Kaufland din România. Ulterior, cartea va putea fi achiziționată în format e-book pe site-ul Autism Voice, pe baza unei donații de 55 de lei, bani care vor fi transformați într-o oră de terapie gratuită pentru copiii cazuri sociale înscriși în asociație.

Proiect derulat de Asociația Autism Voice, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.