Molnar geza.jpgÎn România există o ”subraportare gravă a infecţiilor nosocomiale”, a declarat, marţi, prof. dr. Molnar Geza, cu prilejul lansării proiectului ”Formarea profesională în domeniul epidemiologiei şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din domeniul sănătăţii”.


”Există o lipsă de diagnostic în foarte multe situaţii, iar pacienţii care sunt internaţi constituie un pericol în ceea ce priveşte exodul în afara unităţilor medicale a infecţiilor nosocomicale”, a spus profesorul Molnar Geza, consilierul ministrului sănătăţii.

El a subliniat că acestea sunt în strânsă legătură cu calitatea îngrijirilor medicale. În toate spitalele există infecţii nosocomiale, dar acestea trebuie să se păstreze într-o anumită limită. Potrivit consilierul ministrului sănătăţii, în 2010 s-au raportat 8.370 de cazuri de infecţii nosocomiale, adică 0,17% din totalul persoanelor internate, care a fost de peste 4 milioane.


„Este evident că există o subraportare a acestor infecţii. În ţările din Uniunea Europeană procentul acestora este de 5-7% în medie, iar în unele situaţii – la serviciile de Terapie Intensivă – se ajunge chiar şi la 20%”, a explicat prof. dr. Molnar Geza. El a mai spus că infecţiile nosocomiale sunt de importanţă majoră atât pentru starea de sănătate a pacientului tratat, cât şi pentru evitarea „exportului” microorganismelor din spital, subliniind că nu pot fi eradicate, dar pot fi evitate ca morbiditate şi mortalitate iatrogenă. AGERPRES