Profesia de asistent medical este una dintre cele mai căutate şi mai respectate în întreaga lume, a fost concluzia evenimentului organizat săptămâna trecută de Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Peste 60 de elevi ai şcolii au asistat la prezentarea sistemelor de sănătate şi de educaţie în nursing ale Suediei, Norvegiei, Danemarcei şi Angliei. Cele 10 studente sosite în cadrul schimbului de experienţă din cadrul Modulului European de Nursing (ENM), organizat de Şcoala ‘Carol Davila’ în perioada 5-17 martie, le-au vorbit elevilor români despre experienţele acumulate atât în şcolile de nursing pe care le urmează şi perspectivele pe care le au de a profesa în ţările lor, cât şi despre impresiile pe care le-au adunat în perioada stagiului în România.

”Am ajuns la finalul celui de-al doilea schimb organizat în acest an şcolar. Primul a avut loc în luna octombrie 2011 şi următorul va avea loc în luna mai. Şcoala noastră a găzduit de data aceasta 10 oaspeţi, pe Loren Green, Lucy Kilgannon, Catherine Purkis, Elizabeth Piggott eleve la University of Leeds, UK; Julie Cathrine de la ‘VIA University College” din Silkeborg, Danemarca; Ann Chatlott, Susann Suedia Lorentzen, Lena Leidland, Victoria Johansen de la ‘Postfold University College’, Norvegia şi Sofia Karlsson de la ‘Orebro University College’, Suedia. În acelaşi timp, 6 elevi ai noştri participă acum la schimburi de experienţă în Spania, Anglia şi Suedia. Aşteptăm cu interes să aflăm şi impresiile lor’, a declarat prof. Larisa Bănică, coordonator ENM.

Programul de două săptămâni al celor 10 studente străine a cuprins atât vizite în câteva dintre spitalele bucureştene, printre care Spitalul de Copii ‘Grigore Alexandrescu’, Spitalul Clinic de Psihatrie ‘ Al. Obregia’, Spitalul Universitar de Urgenţă ‘Elias’ şi Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Floreasca’, cât şi participarea la unele activităţi organizate în cadrul şcolii ‘Carol Davila’ precum şi câteva excursii şi plimbări prin Bucureşti şi Valea Prahovei – Bran.

‘În alcătuirea agendei de lucru am ţinut cont în primul rând de solicitările elevelor de a vizita anumite secţii din spitale şi am căutat să le organizăm astfel programul încât să poată vizita mai multe spitale ‘, a precizat prof. Maria Pârlog, coordonatoarea activităţii de practică în cadrul Modulului. ‘În esenţă, a fi european presupune a împărtăşi nişte valori europene. Noua tendinţă generală a sistemului de educaţie este de globalizare, ne deschidem către o educaţie multiculturală. Noi, care suntem formatori şi educatori pentru sănătate, credem cu tărie în schimbare. Şi orice schimb de experienţă la care participăm în cadrul Modulului European de Nursing consideram că produce o schimbare la nivelul fiecăruia dintre noi, atât elev, cât şi profesor”, a afirmat în cadrul evenimentului Elena Liliana Murguleţ, director al Şcolii Sanitare Postliceale ‘Carol Davila’.

Modulul European de Nursing a fost fondat în anul 1994, prin conferinţa de la Sussex, Anglia, pentru a oferi o structură internaţională, cadru care să asigure cele mai bune beneficii profesionale, ce pot fi câştigate într-un timp relativ scurt. Scopurile principale ale acestui modul sunt: dezvoltarea conceptului de cultură internaţională şi a diferenţelor care există între ţările membre ENM, încurajarea elevilor în a dobândi o experienţă practică foarte vastă, motivarea lor pentru a practica meseria de asistent medical la standarde europene şi totodată susţinerea elevilor în dobandirea şi împărtăşirea unor cunoştinţe şi a unei experienţe multiculturale. Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” este singura instituţie de profil din Bucureşti care face parte din programul ENM. AGERPRES