Comunitatea medicală de urologie din România este bine inserată în cea europeană, iar chirurgia robotică este un mare pas în specialitate atât pentru pacienţi, dar şi cu un impact considerabil asupra specialiştilor tineri, apţi în orice moment să se angajeze în urologia performantă, modernă, apreciază prof. univ. dr. Ionel Sinescu.

„Este onorabil pentru urologia românească, pentru centrul universitar din Cluj-Napoca, dar şi pentru colegii din străinătate care au dat curs invitaţiei de a participa la Simpozionul cu tema ‘Progrese în uro-oncologie II’ (care s-a desfăşurat în perioada 28-30 aprilie, n.r.) că astfel de manifestări se desfăşoară sub semnul colaborării specialiştilor pentru noi progrese medicale în beneficiul pacienţilor”, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Ionel Sinescu, Şeful Clinicii de chirurgie urologică şi transplant renal de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Potrivit acestuia, manifestarea de la Cluj-Napoca poate fi integrată la calificativul superlativ, pe toate criteriile profesionale şi de performanţă în urologia modernă a ultimilor ani.

„Am participat cu mare bucurie profesională şi colegială la această manifestare, a doua de acest profil de la Cluj-Napoca, cu o temă de oncologie urologică deosebit de actuală, cu atât mai mult cu cât acum se abordează tehnic proceduri chirurgicale efectuate sub robot. Fără îndoială, prof. univ. dr. Ion Coman a avut o idee foarte bună să reunească în centrul universitar de prestigiu Cluj-Napoca o serie de personalităţi ale lumii urologice europene, implicate în special în chirurgia robotică – domeniu ce reprezintă axa acestui simpozion internaţional”, a spus prof. dr. Ionel Sinescu.


În opinia sa, şi invitaţii de renume mondial care s-au aflat în aceste zile la Cluj-Napoca s-au simţit onoraţi să fie alături de o comunitate profesională angrenată în urologia modernă în Europa şi în acelaşi timp performantă prin ceea ce face în fiecare zi. „Dacă urologia românească este înscrisă juridic în cea europeană, fiecare urolog al Asociaţiei Române de profil fiind, în acelaşi timp, şi membru al Asociaţiei Europene de Urologie, iată că şi de facto urologia românească se află în cele mai moderne zone ale acestui domeniu medical. Felicit organizatorii manifestării clujene, care au avut această iniţiativă şi care au pus-o în practică într-un mod strălucit”, a spus prof. dr. Ionel Sinescu.


La rândul său, prof. univ. dr. Petrişor Geavlete, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie (ARU), şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Bucureşti, a declarat pentru AGERPRES că simpozionul „a fost un lucru absolut extraordinar, cu atât mai mult cu cât Cluj-Napoca este un centru de referinţă în România”. „Laparoscopia este o metodă modernă în chirurgie, iar profesorul Ion Coman a adus-o la nivelul de excelenţă naţională şi internaţională. Am apreciat, deopotrivă, invitaţia care mi-a fost adresată, programul manifestării şi organizarea. Transmisia în direct, pe un ecran, la simpozion, a operaţiei efectuate vineri de profesorul Jens Rassweiler la Institutul Oncologic a fost absolut extraordinară. A fost o intervenţie de doar două ore, aşadar o realizare tehnică deosebită, cu o demonstraţie formidabilă a posibilităţilor tehnice moderne de astăzi”, a spus prof. univ. dr. Petrişor Geavlete.

Totodată, prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli de la Universitatea din Milano, director al Departamentului de Urologie al Institutului European de Oncologie din Milano, a declarat pentru AGERPRES că este mulţumit şi chiar mândru să fie din nou la Cluj-Napoca. „Am fost onorat să primesc, vineri, titlul de Profesor Invitat al Universităţii de Medicină şi Farmacie. Apoi, profesorul Ion Coman de la Spitalul Municipal, un mare chirurg, îmi este un bun prieten. Am venit cu mare plăcere şi cu interes la Simpozionul organizat Centrul de Chirurgie Robotică al Spitalului Clinic Municipal, în parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca”, a spus prof. dr. Ottavio de Cobelli.


Prof. univ. dr. Victor Matei Deliu, director adjunct al Departamentului de Urologie al Institutului European de Oncologie din Milano, apreciază că reuniunea de la Cluj-Napoca este importantă, având menirea de a încuraja dezvoltarea chirurgiei robotice în România şi în ţările din Sud-Estul Europei. „În acelaşi timp, recunoştinţa pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca ne-o arată atât mie, cât şi profesorului Ottavio de Cobelli, este o mare onoare. Pentru mine este o întoarcere acasă, cu inima mereu plină de bucurie”, a spus profesorul român care s-a afirmat profesional în Italia. Totodată, prof. dr. Victor Matei Deliu a remarcat reuşita intervenţiei chirurgicale realizate, vineri, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, de renumitul profesorul german Jens Rassweiler, şeful Departamentului de Urologie de la Clinica Heilbronn, preşedinte al Societăţii Europene de Uro-Tehnologie (ESUT). AGERPRES