“Parotidectomia este o temă de interes pentru mai multe specialități chirurgicale. Este important să se cunoască anumite particularități legate de glanda parotidă, deoarece ea poate constitui o capcană pentru chirurgul mai puțin experimentat, indiferent de specialitatea lui. Toată lumea știe că pe față sunt chisturi sebacee, mici leziuni care în principiu pot fi cu ușurință îndepărtate, respectându-se minime rigori chirurgicale. Rezultatul poate fi excelent, însă trebuie cunoscut faptul că această glandă parotidă, pe lângă faptul că secretă salivă, poate conduce la un număr mare de complicații. Unele sunt ceva mai ușor de rezolvat, dar altele, din păcate, sunt extrem de greu de rezolvat și este necesară atenție în ceea ce privește leziunile nodulare de la nivelul feței. Mai ales în ceea ce privește partea laterală a feței”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan, medic primar în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Șef Departament Chirurgie – Facultatea de Medicina Dentară, Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în cadrul webinarului multidisciplinar Ora specialistului – Reconstrucție facială. Acest webinar, găzduit pe 5 iunie de platforma EventsMax.ro, a avut ca temă “Parotidectomia – o privire de ansamblu” și s-a axat pe problematica acestui tip de intervenție chirurgicală.

“În general aceste leziuni sunt extrem de evidente și ușor de identificat. Glanda parotidă, practic, este situată exact sub piele, ea se găsește pe ramul vertical mandibular, cumva în jurul urechii, astfel încât orice leziune care apare la nivelul glandei parotide poate fi ușor de observat de către pacient. În consecință, este surprinzător că există destui pacienți care se prezintă destul de târziu la medic. De regulă, femeile, în special cele tinere, se prezintă mult mai devreme la medic. E adevărat, în special cele tinere, care în mod firesc se privesc mai mult în oglindă. Evoluția tumorii de glandă parotidă este una lentă, bazată pe faptul că cele mai multe dintre aceste tumori sunt tumori benigne. Însă cu cât pacienții așteaptă mai mult timp, intervenția chirurgicală devine mai dificilă. Din nefericire, literatura spune că undeva la 30 – 40 de ani cam jumătate dintre tumorile inițial benigne se transformă în tumori maligne, astfel încât prognosticul acestor tumori se modifică”, a explicat specialistul în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială.

„Nervul facial, de fapt, reprezintă cheia de boltă a acestei patologii tumorale. Practic toată atitudinea noastră chirurgicală este dictată de existența acestui nerv. Glanda parotidă este probabil singura patologie la care în mod normal nu se fac biopsii incizionale. O biopsie din glanda parotidă este urmată adesea de o fistulă salivară, care evident este dezagreabilă. Biopsia tumorilor parotidiene este imprevizibilă, nici măcar explorările CT nu pot preciza întotdeauna locul de unde pleacă aceste tumori. În situația în care tumora provine din lobul profund, o biopsie incizională poate leza acest nerv, cu consecințe extrem de dezagreabile pentru pacient, respectiv o zonă de paralizie. Nu în ultimul rând, dacă ne referim la biopsia tumorilor cele mai frecvente de glandă parotidă, trebuie spus că adenomul pleomorf este extrem de riscant. Adenomul pleomorf prin definiție este o tumoră benignă, dar are un mare caracter de recidivă în situația în care s-a făcut o biopsie. Bucățele mici de tumoră pot fi însămânțate și avem în cazuistică imagini impresionante cu tumori gigante, poli-lobulare, multicentrice, care sunt extrem de dificil de tratat. În consecință, avem mai multe motive pentru care, în mod normal, aceste biopsii incizionale nu sunt indicate. Avem ca alternativă puncția biopsie, însă adesea rezultatele sunt fals negative sau fals pozitive”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan.

“Aceste tumori parotidiene sunt beningne în 80% din cazuri, dar 20 % din ele sunt tumori maligne, ceea ce influențează foarte mult opțiunile terapeutice. (…) Noi, ca și chirurgi, suntem mai puțin utili în stabilirea diagnosticului. De aceea trebuie să apelăm la imagiști și atunci cu siguranță vom porni printr-un examen ecografic, completat ulterior de un examen CT, eventual cu necesitatea efectuării unei rezonanțe magnetice”, a spus, la rândul său, Dr. Mihai-Liviu Ciofu, Șef lucrări UMF „Grigore T. Popa” Iași, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, invitatul special al acestui webinar.

„Punctul turnant pentru parotidectomie este evidențierea trunchiului nervului facial și s-au descris nenumărate modalități de a identifica acest trunchi. Disecția este laborioasă. Uneori, ramul nervului facial poate fi în contact cu tumoarea, deci disecția trebuie făcută în așa fel încât să eliberez tumora și în același timp să păstrez ramul nervos. Trebuie o atenție foarte mare și vizavi de coagulare, evitându-se folosirea coagulării monopolare, deoarece poate determina lezări ale trunchiului nervos. Acestea sunt precauții absolut necesare pentru a asigura un succes al intervenției”, a mai precizat Dr. Mihai Ciofu.

Webinarul multidisciplinar Ora specialistului – Reconstrucție facială cu tema “Parotidectomia – o privire de ansamblu” a fost organizat pe 5 iunie de EventsMax.ro, platforma Oameni și Companii dedicată evenimentelor business și profesionale, cu suportul MedicalManager.ro. Înregistrarea integrală a webinarului este disponibilă pe pagina de Facebook MedicalManager.ro: https://fb.watch/syw1O6ZaaT/.

Dacă doriți să deveniți membru al comunității OSC – Chirurgie Maxilo-Facială, să participați la activitățile comunității, să interacționați cu specialiști din domeniul medical, să schimbați informații și să împărtășiți experiențe pe subiectele profesionale care vă preocupă, puteți face acest lucru abonându-vă la unul dintre Newsletterele EventsMax.ro de interes pentru domeniul dvs. de activitate.