“Litiaza salivară este o patologie aparte în cadrul chirurgiei glandelor salivare și la scară mai mare în cadrul reconstrucției faciale. Această litiază este o afecțiune care apare mai fecvent decât ne-am aștepta și este important ca ea să fie recunoscută și tratată ca atare pentru ca pacientul să nu ajungă în situații destul de dificile. Se poate întâmpla adesea ca medicul stomatolog să confunde o litiază salivară cu o complicație dentară, caz în care abordarea chirurgicală a pacientului ar putea să nu fie cea corectă și să se facă prin eroare extracția unor dinți care nu au această indicație”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan, medic primar în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Șef Departament Chirurgie – Facultatea de Medicina Dentară, Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în cadrul webinarului multidisciplinar Ora specialistului – Reconstrucție facială. Acest webinar, găzduit de platforma EventsMax.ro, a avut ca temă “Patologia Chirurgicală a Glandelor Salivare” și s-a axat pe problematica Litiazei Glandelor Salivare.

“Marea capcană acestei patologii constă în faptul că ea poate fi pentru foarte multă vreme complet silențioasă. În mod clasic se descriu de altfel două faze. O fază inactivă, latentă, a litiazei salivare și o fază activă, în care apar tot felul de complicații mecanice inițial, care ulterior se transformă. Deși în general se consideră că dimensiunea calculilor este importantă, eu consider că mai importantă este poziția acestor calculi. Adesea îndepărtăm calculi de dimensiuni semnificative care însă deranjează relativ puțin pacientul, deoarece ajung să dilate căile excretorii suficient de mult astfel încât saliva să se scurgă cu ușurință. Pe de altă parte, dimensiunea mare a calculilor, forma complexă a acestora, face ca primele complicații care apar, respectiv cele mecanice, să se întâmple mai rar”, a explicat specialistul în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială.

“În mod practic, ce înseamnă litiaza salivară? Acumularea unor săruri de calciu oxalați în căile excretoare ale glandelor salivare. Motivul exact pentru care apar aceste acumulări nu este cunoscut, astfel încât, din păcate, nu prea putem face un tratament etiologic. În consecință, litiaza salivară, din nefericire, beneficiază mai mult de tratamentul simptomatic, înlăturăm mai mult efectele, dar uneori suntem obligați să îndepărtăm și organul ceea ce nu totdeauna este un lucru bun”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan.

“Cel mai adesea pacienții se prezintă la noi pentru o colică salivară sau un absces salivar. De aceea, în momentul în care suspectezi un abces salivar, trebuie să faci o anamneză, ca să identifici în antecedente dacă a avut sau nu a avut colice. Trebuie ca anamneza să ne conducă la un anumit diagnostic”, a spus, la rândul său, Dr. Mihai-Liviu Ciofu, Șef lucrări UMF „Grigore T. Popa” Iași, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, invitatul special al acestui webinar.

“Chiar dacă în cazul litiazei salivare gestul chirurgical este unul minim și nu foarte agresiv, multitudinea de elemente anatomice care se află situate la nivelul planșeului și faptul că intervenim într-un moment în care a apărut deja inflamația, ne conduce la necesitatea unei intervenții făcute cu cea mai mare responsabilitate, luând în calcul mai ales consecințele negative care ar putea interveni. De aceea, totul trebuie să pornească de la un diagnostic cât mai exact”, a mai precizat Dr. Mihai Ciofu.

Webinarul multidisciplinar Ora specialistului – Reconstrucție facială cu tema “Litiaza Glandelor Salivare” a fost organizat pe 10 aprilie de EventsMax.ro, platforma Oameni și Companii dedicată evenimentelor business și profesionale, cu suportul MedicalManager.ro. Înregistrarea integrală a webinarului este disponibilă pe pagina de Facebook MedicalManager.ro: https://fb.watch/rnVzVJOfWU/.

Dacă doriți să deveniți membru al comunității OSC – Chirurgie Maxilo-Facială, să participați la activitățile comunității, să interacționați cu specialiști din domeniul medical, să schimbați informații și să împărtășiți experiențe pe subiectele profesionale care vă preocupă, puteți face acest lucru abonându-vă la unul dintre Newsletterele EventsMax.ro de interes pentru domeniul dvs. de activitate.