În spitalele de copii, în această perioadă, atenția a fost foarte mare, atât din partea pacienților, cât și din partea personalului medical, iar copiii care au avut cu adevărat nevoie de tratament în spital l-au primit, nu s-a pus problema temporizării acestor situații. Sunt asigurările date de Prof. Dr. Smaranda Diaconescu, de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași, într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.

Șef interimar Secție Clinică Gastroenterolgie, medic primar pediatrie, doctor în ştiinţe medicale, atestat de gastroenterologie pediatrică, competență ecografie generală, atestat de endoscopie digestivă diagnostică în pediatrie, permis de exercitare nivel 2, în domeniul radioprotecţiei, specialitatea radiologie intervenţională, atestat în managementul serviciilor de sănătate, stagii de specializare în endoscopie, în Franţa şi Italia sunt titlurile de pe cartea de vizită a Smarandei Diaconescu.

Închiderea școlilor, o măsură salutară

Ca medic, dar, mai ales, ca mamă, Smaranda Diaconescu a ținut să aprecieze măsurile luate de autorități, în această perioadă: ”Evident că percepția mea, în legatură cu acest subiect, se referă atât la postura de medic, cât și, poate în mai mare măsură, la cea de mamă. Nu cred că trebuie să uităm nici măsurile luate de Ministerul Educației. Din punctul meu de vedere, închiderea școlilor a fost o masură bună. Să nu uităm că definițiile de caz s-au schimbat de multe ori, iar, la copil, simptomatologia a fost polimorfă și diferită față de cea de la adult. Este foarte bine că s-au introdus și semnele de afectare digestivă la copil în definiția de caz, poate puțin cam târziu, dar acum sunt în vigoare. Oricum, cred că, în spitalele de copii, atenția a fost foarte mare, și din partea pacienților, și din partea personalului medical.”

Resetarea sistemului medical

Resetarea sistemului medical, în sensul recunoașterii medicului de familie la adevărata lui valoare, este o consecință pozitivă a pandemiei, în opinia medicului ieșean. ”Se știe că accesarea serviciilor de sănătate în Romania se făcea, de multe ori, prin adresare directă la specialist sau prin serviciile de urgență. Populația a înțeles acum că există afecțiuni care pot fi tratate, în cele mai bune condiții, la medicul de familie. În pediatrie, este important acest lucru, ca, de altfel, în toate celelalte specialități. Copiii care au avut cu adevărat nevoie de tratament în spital l-au făcut în spital, nu s-a pus problema temporizării acestor situații.  Așa s-au desfășurat lucrurile, acolo unde lucrez eu”, a subliniat pediatrul.

Tratament în ”costum de extraterestru”

Marile urgențe: cirozele hepatice decompensate, hemoragiile digestive, pancreatitele acute și ingestia de corpi străini, patologie care a cunoscut un adevarat „boom”, în această perioadă și care s-a datorat, probabil, faptului că micuții, stând doar acasă, au explorat foarte atent mediul din jur, nu au luat pauză, bineînțeles, în era coronavirus. Sunt însă problemele cu a căror rezolvare se mândresc acum medicii. ”Ne mândrim cu faptul că echipa noastră a rezolvat majoritatea cazurilor de ingestie accidentală de corpi străini, au fost și  intervenții complicate, poate și mai complicate, datorită faptului că endoscopia practicată în costum de extraterestru, cum glumim noi, nu e chiar foarte simplă. A fost greu, dar au fost multe satisfacții pentru noi, ca echipă. Am comunicat permanent cu conducerea spitalului, am căutat și propus soluții, am găsit înțelegere și sprijin”, a arătat Diaconescu.

Potrivit medicului, anotimpul cald este sezonul gastroenteritelor acute și al sindroamelor de deshidratare acută, iar bolile cronice, precum hepatitele, cirozele, bolile de metabolism cu afectare hepatică, boala inflamatorie intestinală trebuie supravegheate atent.

Sfaturi de prevenție

Să nu plece de la premisa “mie nu mi se poate întampla” și să aibă în vedere că și copiii se pot infecta, iar cazurile pediatrice pot fi, uneori, extrem de grave, să evite aglomerația inutilă, centrele comerciale, locurile de joacă, pe cât posibil, pentru că natura este minunată vara, sunt doar câteva dintre sfaturile doctoriței, adresate părinților, mai ales, în vremea pandemiei.