Pacienții oncologici au o sensibilitate sporită în pandemie, având în vedere că nivelurile lor și-așa crescute de depresie și anxietate pot atinge cote alarmante, în situația actuală, iar frica infectării cu Covid îi împiedică pe unii să se prezinte la medic sau să o facă cu întârziere. Este radiografia făcută, într-un interviu pentru platforma DespreCancer.ro, de Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj-Napoca.
”În această perioadă, pacienții oncologici pot să aibă niveluri ale depresiei și anxietății crescute, ori pandemia accentuează aceste lucruri și avem deja dovezi medicale, în acest sens. Sigur că asta face ca prezentarea la medic, uneori, să se petreacă cu întârziere, există o frică pe care am avut-o și noi, probabil, în primele luni de pandemie și care poate contribui la alterarea protocoalelor”, a explicat medicul.
Infrastructura spitalicească, adaptată specific
Provocări sunt, în pandemie, și la nivel de sistem: ”Din punctul de vedere al instituțiilor sanitare, aici ne confruntăm cu situații diferite. Pe de o parte, avem secțiile de oncologie din spitalele generale, unde sunt și pacienti Covid, și avem și centrele de cancer, care, în toată Europa de Vest, au ramas Covid-free. Acest lucru necesită un nivel suplimentar de muncă, prin triaj și testare, care, din fericire, este decontată de două ori pe lună pentru pacientul oncologic, la noi în țară. Dincolo de aceasta, în ambulator, chiar și în centrele de cancer, pacienții nu sunt testați, deci contactul cu potențiali pacienți pozitivi există. În momentul în care pacientul este pozitiv, sigur că urmează un protocol care evită partea chirurgicală, amânând astfel intervenții planificate, după tratamente neoadjuvante, deci, din nou, afectăm protocoalele. Uneori, putem să prelungim partea de tratamente sistemice neoadjuvante, conform recomandărilor societăților de profil, cea americană, cea europeană, putem modifica fracționarea, în cazul radioterapiei, toate acestea pot să contribuie la alterarea de protocoale. Infrastructura spitalicească, toate centrele care tratează pacienți oncologici, trebuie adaptată specific, pentru a face, a reface circuitele, în lumina celor enunțate de mine anterior.”
Cancerul afectează social pacientul
”Boala oncologică afectează social pacientul, acum se impun restricții în plus, care din nou nu fac bine și din nou contactul cu psihologul oncolog, care ar fi absolut de dorit, dincolo de faptul că avem puțini astfel de specialiști în țară, se face online, lucru care nu este întodeauna cel mai indicat sau sunt situații unde acest lucru nu acoperă într-adevăr necesitățile pacientului. Puse cap la cap aceste lucruri și cu faptul că marea majoritate a infrastructurii spitalicești se ocupă de pandemie, afectează, în mod semnificativ, calitatea vieții pacienților noștri. În plus, față de pandemie, apar și gripa, și virozele de sezon, pacientul oncologic este expus. Vaccinul împotriva gripei este salutar, dar și stilul și regimul de viață trebuie adaptate sezonului”, a mai spus Prof. Dr. Patriciu Achimaș – Cadariu.