Pandemia și utilizarea abuzivă a antibioticelor pot să agraveze și să accelereze rezistența la antibiotice, context în care ascocierea farmacist-medic-pacient este salutară, în scopul obținerii unor rezultate cât mai bune, în ceea ce privește tratamentul de care pacientul beneficiază, sub îndrumarea specialiștilor din domeniu sănătății, iar rolul și implicarea farmacistului în recomandarea antibioticelor este de netăgăduit, în opinia Prof. Dr. Monica Hăncianu, Director CSUD, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa”, Iaşi.
Aceasta în condițiile în care utilizarea frecventă a antibioticelor, care au început ca substanțe cheie în controlul bolilor infecțioase, a generat rezistența antimicrobiană, dezvoltată fără ca noi clase de antibiotice să apară, după cum a explicat medicul, în cadrul conferinței digitale, organizate de compania Antibiotice Iași pe 18 noiembrie și dedicată medicilor specialiști și farmaciștilor din România. Având ca temă ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, evenimentul a fost prilejuit de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice.
Rezistența antimicrobiană, pericol de sănătate publică
În 2020, potrivit specialistului, Organizația Mondială a Sănătății a adus la cunoștința publicului larg cele mai importante zece amenințări adresa publicului pentru sănătatea publică, iar una dintre aceste amenințări este rezistența antimicrobiană, care, odată cu sporirea cantității de antibiotice administrate, incusiv în medicina veterinară, a dus la dezvoltarea și la utilizarea în exces a antibioticelor.
”Autorii cărții Antimicrobial Resistance: Tackling a Crisis for the health and wealth of nations apreciază că, în comparație cu celelalte decese cauzate de alte tipuri de patologii, vor crește foarte mult decesele cauzate de rezistența antimicrobiană, practic, de ineficiența antibioticelor care vor fi utilizate”, a avertizat Prof. Dr. Monica Hăncianu.
Rolul de comunicator și educator al farmacistului
”Farmaciștii au, în același timp, și un rol de comunicator, și un rol de educator, în ce privește comportamentul în prevenirea infecțiilor. Pacienții trebuie să se adreseze, alături de medici, și farmacistului, tocmai pentru a afla informații de foarte bună calitate, din punct de vedere al substanțelor terapeutice active ale antibioticelor pe care pot să le utilizeze. În urma unui studiu realizat în Europa, la care au răspuns farmaciști din majoritatea țărilor, inclusiv din România, ghidurile de practică clinică au fost identificate de marea majoritate a respondenților, ca un instrument care este folosit frecvent de farmaciștii din spitale, pentru a gestiona infecțiile. În plus, rezistența la antibiotice este și o problemă, raportat la atitudinea socială a guvernanților, sunt foarte importante inițiativele sociale care se realizează și atenționarea asupra publicității care se realizează pe diverse canale media”, a mai spus medicul.
Muncă de echipă: medic de boli infecțioase, farmacist, microbiolog clinician și alți specialiști
Potrivit Prof. Dr. Hăncianu, Asociația Europeană a Farmaciștilor de Spital a remarcat și comunicat această importanță a echipelor care funcționează foarte bine și în administrarea antibioticului, mai precis, echipa multidisciplinară ideală pentru administrarea antibioticului ar trebui să includă medicul de boli infecțioase, un farmacist clinician cu pregătire în boli infecțioase, un microbiolog clinician și alți specialiști.
—
Programul Antibioticele Mileniului III
Dezbaterea digitală cu tema ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, organizată cu ocazia Zilei Europeane a Informării despre Antibiotice, este parte a programului Antibioticele Mileniului III, iniţiat de Antibiotice SA, cu sprijinul partenerului de comunicare profesională Oameni și Companii.