Medicii stomatologi trebuie să le prezinte pacienților pericolele care le generează probleme dentare, pentru ca aceștia să ia anumite măsuri benefice pentru ei, în cunoștință de cauză, inclusiv să apeleze la soluții moderne alternative. Potrivit Prof. Dr. Mihaela Răescu, medic primar stomatologie generală și medic specialist endodonție, de la Facultatea de Medicină Dentară, disciplina Prevenție ortodentară, Universitatea „Titu Maiorescu” din București, în cazul fumătorilor, anumite probleme ar putea fi ținute la distanță, prin utilizarea soluțiilor cu tutun încălzit.
Alegeri informate și variante mai puțin nocive
În podcastul lui Cătălin Măruță, Prof. Dr. Mihaela Răescu a ținut să sublinieze că totul depinde de cât își doresc pacienții să renunțe la anumite obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul: ”Noi putem să le prezentăm pericolele, adică ce li se poate întâmpla dacă nu renunță la fumat, spre exemplu, mai ales la fumătorii vechi, și putem să le prezentăm ce variante alternative au. Atât putem să facem. Până la urmă, ei trebuie să facă o alegere informată. Deci trebuie să primească informații de la persoane care, la rândul lor, sunt informate”.
Sursele de informare, cruciale
”La Varșovia, de 11 ediții se desfășoară un congres care se numește Global Forum on Nicotine și unde sunt dezbateri de toate felurile, adică și pro, și contra vizavi de avantajele, dezavantajele diferitelor alternative. Totdeauna există o dezbatere și cercetări pe care oamenii le prezintă (la fiecare ediție altele) și unde se creează modele de sănătate publică. Concluziile sunt referitoare la acest Harm Reduction, adică la noțiunea de reducere a problemelor, adică a toxicității a ceea ce utilizezi. Eu am văzut, de exemplu, la fumătorii pe care i-am studiat, apropo de ce studiu am făcut eu, în interiorul tartrului la fumători (am făcut analiza biochimică a tartrului) și am constatat că se fixează componentele acelea toxice din țigara clasică în interiorul tartrului, deci practic tu nu poți să scapi de tartru ăla. Dar dacă efectiv nu poți să te lași de fumat, te ajută variantele existente. Și până la urmă nu mai fumezi sau te obișnuiești atât de mult cu varianta alternativă, că nu te mai întorci la cealaltă”, a arătat medicul. Potrivit Mihaelei Răescu, efectele benefice ale utilizării acestor soluții se pot vedea imediat.
Cum ar trebui să fie o igienă orală corectă
Dincolo de renunțarea la anumite vicii, Prof. Dr. Mihaela Răescu a vorbit și despre importanța unei igiene orale corecte: ”În primul rând, aceasta trebuie să nu fie orizontală. Sunt persoane care spun mă spăl toată ziua pe dinți și se spală zontal și pe urmă vin cu leziuni la nivelul coletului, pentru că au folosit periuța și-au făcut și presiune pe periuță, să se spele bine, adică o supra spălare. Deci igiena orală corectă trebuie să aibă niște repere pe care medicul stomatolog trebuie să le explice și să le arate, e demonstrativ: de sus în jos în jos, te speli două-trei minute și cu suficientă pastă de dinți. Până la urmă, placa bacteriană se îndepărtează mecanic, nu prin clătire.”
”Concluzia ar fi să nu-ți fie frică de doctorul dentist, să te duci cu încredere și să-i respecți sfaturile, pentru că, de obicei, este deja o persoană foarte avizată să-ți dea niște informații. Men sana in dente sana!”, a concluzionat medicul stomatolog.