Dacă nu avem o dantură sănătoasă, avem probleme cu funcționarea întregului organism, iar împotriva oricăror obiceiuri nocive putem lupta cu soluții moderne. Este avertismentul lansat în podcastul lui Cătălin Măruță de Prof. Dr. Mihaela Răescu, medic primar stomatologie generală și medic specialist endodonție, de la Facultatea de Medicină Dentară, disciplina Prevenție ortodentară, Universitatea „Titu Maiorescu” din București.

Potrivit specialistului, lipsa dinților poate crea dezechilibre semnificative în organism și poate fi generată inclusiv de consumul excesiv de zahăr, alcool și tutun, premisa fiind că “doza transformă orice în otravă”.

Probleme musculare și de postură

„Nu degeaba se spune și mens sana in dent sana! Când nu avem o dantură sănătoasă, avem probleme cu sănătatea întregului organism. Dacă știi pe cineva căruia îî lipsesc 1-2 dinți, poți să faci un test simplu și să îi dovedești că lipsa acestor dinți poate să-i creeze probleme musculare și probleme de postură, adică nu mai stăm drepți, ne doare cervicala, ne doare un genunchi și nu știm de ce. Putem să îi dovedim că îi limitează mișcarea în articulația cervicală, astfel: lași persoana din poziția înainte să întoarcă capul stânga-dreapta, iar pe partea unde îi lipsesc dinții nu va avea aceeași amplitudine mișcarea. Deci duce capul mai mult pe partea unde are toți dinții, față de partea unde nu are toți dinții. Și ca să îi dovedești că e foarte simplu, prin înlocuirea acestei lipse cu dinți noi, să își revină la forma inițială, pui ceva în spațiu respectiv – un rulou. Îl lași 2 minute, după care repetă mișcarea. O să vezi că duce capul egal, și de o parte, și de cealaltă. Deci, practic, Dumnezeu ne-a creat atât de subtil interconectați pe toate zonele, încât practic un lucru care lipsește, chiar dacă pare absolut nesemnificativ pentru unii, poate să modifice întreaga structură, de exemplu, posturală, adică poziția corpului”, a explicat Prof. Dr. Răescu.

Orice întrerupere modifică structura corporală

Explicația dezechilibrelor: ”Noi suntem circulație: ne circulă sânge prin vasele de sânge, prin vase limfatice, circulă energie prin meridianele energetice, circulă emoțiile, deci, practic, suntem circulație. Tot ce întrerupem, indiferent de ce natură este această întrerupere, modifică undeva foarte subtil, aproape sau la distanță, o altă structură. Deci, practic, nu mai ai aceeași amplitudine a mișcării. În mod normal, bărbia trebuie să ajungă paralel cu umărul. Deci în momentul în care faci o mișcare, bărbia trebuie să ajungă paralel cu umărul, de partea în care faci mișcarea. Practic, în momentul în care nu ai dinți, nu te mai duci până acolo, te duci cam 40-45 de grade”.

De ce ajung oamenii să nu mai aibă dinți

Chestionată în legătură cu motivele pentru care oamenii ajung să nu mai aibă dinți, Prof. Dr. Mihaela Răescu a arătat: ”În primul rând, neglijează. În al doilea rând, nu sunt educați suficient. Și în al treilea rând, nu se spală pe dinți. Și ar mai fi niște factori de risc: consumul de zahăr, de alcool, de tutun. Adică există mai mulți factori, dar, în principiu, știți cum e vorba aia – doza transformă orice în otravă, adică nu poți să spui exclusiv ceva face rău. Deci, toate în ansamblu fac rău. De exemplu, gura care miroase și care este ignorată poate să fie și semnul unor boli și poate să fie și ceva antisocial până la urmă – ce fată vrea să se întâlnească cu un băiat căruia îi miroase gura sau invers?!”

Impactul nociv al zahărului, alcoolului și fumatului

Potrivit Dr. Răescu, există studii care dovedesc metoda de formare a cariei, prin consumul de dulciuri, iar când vorbim despre alcool și despre tutun, sunt de reținut problemele generate în cavitatea orală, pe primul loc de impact: ”Până simți că te doare, că ai probleme cu plămânii, cu ficatul, rinichii, primul lucru în care simți arsura, să zicem, de la țigară sau modificarea de la consumul de alcool, este în cavitatea orală, efectiv primul loc cu care aceste substanțe au contact.  Și dacă placa bacteriană este multă, adică nici nu ne spălăm pe dinți, deja se însutește pericolul”.

Alternative moderne pentru fumători

”Există niște alternative. În România avem peste 30% fumători. Peste 30% din populație fumează. Ce să faci cu oamenii ăștia!? Să-i stigmatizezi, să le spui – fumezi, nu mai vorbesc cu tine!? Ei între ei se simt bine. Medicii stomatologi îi pot ajuta, pentru că aici există totdeauna adresabilitate, adică totdeauna un fumător va ajunge mai repede la dentist decât în altă parte, pentru că poate să aibă dinții cariați, poate să își dorească să-și albească dantura pentru că se îngălbenește, poate să aibă mai multe carii, și atunci dacă vine și cu absența dinților, și are nevoie de un implant, atunci medicul stomatolog poate să explice ce să facă, dacă este fumător. (…) Variantele au venit în ideea în care fumătorii sunt dependenți, adică au adicție la nicotină și practic această nicotină trebuie substituită cumva”, a mai explicat medicul.

4A: ask, advise, assist, arrange

Iar problema este cu cei care au realizat că nu e bine să fumeze, sunt adulți, sunt fumători de mult timp și care pur și simplu au nevoie de ajutor. Pentru aceștia, Institutul Național de Oncologie din Statele Unite a creat un program al celor 4A: ask, advise, assist, arrange, care de fapt înseamnă: să discuți cu pacientul, să-l sfătuiești, să îl urmărești și să îi găsești soluții: ”Deci, în acest gen de program, trebuie să intre aceste persoane și putem practic să îi sfătuim, să îi chemăm des la noi la cabinet și să facem un fel de consiliere, trebuie să le prezentăm niște variante, niște alternative.”

Tutunul încălzit, printre alternative

În ceea ce privește variantele moderne existente pentru fumători, medicul a detaliat: ”De exemplu, poate să folosească acele pastile care există pe piață dacă vrei să te lași de fumat sau există patch-urile care se lipesc pe umăr sau pliculețele cu nicotină, care sunt de două feluri: pliculețe cu nicotină sintetică de uz oral, care se montează pe mucoasa orală, sau pliculețe cu tutun mărunțit. De fapt, arderea țigării obișnuite creează arsură, creează substanțe toxice pe care le inhalează fumătorul. Dacă vrea să simtă că e țigară, există și varianta în care tutunul este încălzit și, practic, neajungând la 600 °C și la cât arde țigara, ajungând doar la 300, o parte din compuși care rezultă din arderi practic lipsesc, nu mai apar anumiți compuși. Știu că, de exemplu, Noua Zeelandă a renunțat, adică și-a micșorat extraordinar de mult numărul de fumători, până la 10% au ajuns, folosind acest vapat, exclusiv ca alternativă, care te ajută să-ți micșorezi cantitatea de placă bacteriană.”

Rezultatele studiilor susțin teoria reducerii riscurilor asociate fumatului

Medicul a invocat și un studiu personal: ”Pot să spun că am făcut eu un studiu: am luat fumători care și-au dorit să renunțe la fumat și i-am urmărit 9 luni – au fumat în acest interval exclusiv țigări cu tutun încălzit. După 9 luni, am comparat cu alții care au continuat să fumeze țigară clasică și a fost o diferență extraordinară de cantitate și calitatea plăcii bacteriene. Este argumentul pe care pot să-l susțin oricând, pentru că l-am făcut eu, nu l-am citit. Pacienții și-au dat seama că depun mai puțină placă bacteriană și aceasta înseamnă mai puține inflamații, mai puțini microbi, un tartru mai moale, pe care îl îndepărtezi mai ușor. Toate bolile au la origine inflamația, iar o inflamație care stă ascunsă la nivel gingival, la un moment dat, se poate transforma în ceva mai mult.”