La un sfert de secol de la descoperire, asistăm la un alt moment de răscruce în istoria virusului hepatitic C, momentul în care infecția a devenit curabilă. Ceea ce au visat și au sperat cercetători ca dr. Michael Houghton a devenit, în sfârșit, realitate. Din ce în ce mai multe medicamente de nouă generație sunt pe piață și din ce în ce mai multe state au început să lucreze la planuri multi-anuale pentru eliminarea hepatitei C. Profesorul Houghton, cel care în anul 1989 a descoperit virusul hepatitic C, explică particularitățile infecției cu acest virus și atrage atenția asupra importanței instituirii rapide a tratamentului potrivit pentru toți pacienții.

Vă așteptați ca, după 26 de ani de la momentul în care ați descoperit virusul C, să avem la dispoziție tratamente eficiente împotriva acestuia?

Am crezut că va dura mai puțin să descoperim medicamente împotriva virusului hepatitic C. Atunci, în ’89, credeam că va fi vorba de 10 sau 15 ani. Ne-a luat 25 de ani. Acest lucru s-a întâmplat pentru că multe medicamente eficiente împotriva virusului aveau efecte toxice asupra oamenilor. A durat atât nu din cauza lipsei de activitate antivirală, ci din cauza reacțiilor adverse toxice.

Interviul integral este disponibil pe RaportuldeGarda.ro.