Prof. dr. Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, a afirmat, marţi, într-o conferinţă susţinută la UMF „Carol Davila”, că medicina viitorului va fi mai mult preventivă.
El a evidenţiat, cu prilejul conferinţei medicale privind „Factorul infecţios în bolile cronice”, că bolile infecţioase, bolile cronice, SIDA, bolile degenerative, cardio-vasculare, oncologice afectează atât tinerii, cât şi bătrânii, şi este necesar să se găsească mijloacele de a le diagnostica cât mai devreme şi a le opri evoluţia.
Adept al celor patru P – prevenţie, predictibilitate, personalizare, participaţie – prof. dr. Luc Montagnier a arătat că în prezent omenirea se confruntă cu noi epidemii, datorate globalizării, concentraţiilor de populaţie în oraşe, alimentaţiei, apei poluate, poluării atmosferice.
Referindu-se la SIDA, prof. dr. Luc Montagnier a atras atenţia că aceasta nu este încă o boală vindecabilă, în acest sens mai fiind multe de făcut, dar este o boală tratabilă.
Privitor la cauzele care duc la apariţia bolilor cronice, medicul a reliefat stresul oxidativ, care este un stres biochimic, subliniind importanţa măsurării lui şi apoi tratarea.
Potrivit prof. dr. Luc Montagnier, este important ca oamenii să ia vitaminele C, E, să apeleze la medicina tradiţională pe bază de plante, care să le crească imunitatea.
În ceea ce priveşte factorii infecţioşi, responsabili de bolile cronice, medicul a făcut referire la boala Alzheimer, care are între cauze mai multe bacterii, la autismul de la copii care este în creştere şi care poate fi explicat şi prin infecţiile pe care mama le face în timpul sarcinii sau iradierii din această perioadă.
Laureatul premiului Nobel a adus în discuţie şi utilizarea antibioticelor pentru anumite boli, utilizare care în prezent este regândită.
„Proiectul Magellan este un proiect interesant pentru că aduce o altă abordare în patologia aceasta complexă de care suntem înconjuraţi, respectiv este o punte între bolile infecţioase, respectiv bolile cronice. În această specialitate se scriu acum două capitole importante – unul este reprezentat de terapia în funcţie de fiecare individ în parte (se numeşte farmacogenetică), altfel spus trebuie să ştim foarte bine profilul genetic al pacientului în aşa fel încât să ştie care sunt riscurile şi să reducem efectele secundare ale medicaţiei. Acest lucru este pus în practică în România, un model în acest sens este cel din hepatita cronică, cu virus hepatitic C, unde întâi se face profilul genetic şi apoi se ştie cu ce schemă terapeutică trebuie început, fie cu două fie cu trei medicamente. O a doua componentă pe care o aduce acest proiect este cea a informării pacientului. Din acest punct de vedere nimeni în lume nu stă bine. Acum este o deschidere spre educare şi informarea pacientului în aşa fel încât el trebuie să fie conştient de ce îl aşteaptă în contextul unei boli cronice”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
El a spus că se discută şi de o nouă abordare a antibioticoterapiei. „Este vorba de una care nu este utilizată strict în bolile acute, ci care să se utilizeze în infecţiile cronice”, a afirmat specialistul.
În legătură cu stresul oxidativ, medicul a arătat că „acesta este o chestiune foarte interesantă, întrucât în interiorul organismului nostru există un instrument cât se poate de bun care să ne apere de germenii din afară”. „În general, aceste celule când sunt parazitate cu germeni infecţioşi eliberează elementele de apărare, după care se strică modul în care ele sunt activate şi apare o cantitate în exces de molecule, care devin toxice pentru organism. Noi suntem făcuţi din carbon, oxigen, hidrogen, azot, sulf, calciu, magneziu, zinc. Toate acestea se adună şi se structurează sub anumite forme. Mutarea unui atom de azot de exemplu dintr-o parte în alta modifică complet formaţiunea. În prezent, se caută să se modeleze câmpul nostru magnetic pentru a permite moleculelor să-şi reia structura iniţială.
Suntem la începutul unei noi ere în medicină şi în modul de abordare a patologiilor”, a evidenţiat prof. dr. Streinu Cercel.
Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, profesorului Luc Montagnier i-a fost înmânată Placheta Municipiului Bucureşti de către primarul general al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, ca un semn de respect din partea comunităţii oamenilor care locuiesc aici.
Din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” laureatul Premiului Nobel pentru medicină a primit Diploma de Excelenţă şi Placheta Universităţii.
În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată şi cartea „Laureatul Nobel şi Călugărul – Dialoguri ale vremurilor noastre”, apărută la Editura Spandugino, colecţia „Faţă în Faţă”.
Laureatul Premiului Nobel pentru medicină Luc Montagnier a fost invitat în România cu prilejul lansării proiectului pilot Magellan, contribuţie românească la Programul UNESCO, Global Ethics, organizat de Alumnus Club pentru UNESCO, împreună cu Fundaţia Spandugino. AGERPRES