Prof. Dr. Mechanick este invitatul special al celei de-a treia ediții a Conferinței Anuale „Medicina stilului de viață și bolile cronice – prevenție și tratament”, ce va avea loc pe 24 iunie 2022, la Pullman World Trade Center Bucharest. Organizată de Asociația de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos cea de-a treia ediție a evenimentul va aborda și anul acesta rolul complex al stilului de viață în prevenția și tratamentul patologiilor cronice din diverse specialități.
Prof. Dr. Jeffrey Mechanick este medic endocrinolog la Mount Sinai Hospital din New York și specialistul care a definit pentru prima dată conceptul de boală cronică cardiometabolică. Dr. Mechanick este membru a numeroase societăți profesionale și fost președinte al Colegiului American de Endocrinologie, al Asociației Americane a Endocrinologilor Clinici și al Consiliului American de Specialiști în Nutriție a Medicilor, autor a peste 300 de publicații în endocrinologie, metabolism și suport nutrițional.
„În conferința din această săptămână voi prezenta modelul tridimensional al bolii cronice cardiometabolice. Acesta reprezintă un mod nou de a privi bolile cronice, mai ales pe cele cardiovasculare, care sunt cauzate de problemele metabolice. Modelul este tridimensional pentru că prezintă diferite etape, care apar de-a lungul timpului. Prima etapă se referă la dezvoltarea riscului, care este urmarea factorilor primari, precum genetica, urmați de mediu și comportament, toate acestea formând stilul de viață. Dacă stilul de viață este unul nesănătos, atunci apare excesul de grăsime subcutanată, care duce la creșterea greutății corporale și un indice de masă corporală crescut. De asemenea, grăsimea poate apărea în zone unde nu ar trebui să existe (la nivelul ficatului, inimii, rinichilor etc), iar acest lucru cauzează, în mod direct, apariția bolilor și poate duce la inflamația organelor”, a declarat Prof. Dr. Jeffrey Mechanick în interviul acordat portalului DespreObezitate.ro.
Potrivit acestuia, prima dimensiune face referire la progresia de-a lungul timpului și cuprinde: riscul, predispoziția spre anumite boli, boala în sine și complicațiile. Cealaltă dimensiune cuprinde diferiți factori/cauze, precum: acumularea anormală de grăsime, prediabetul care este predispoziția la boală, trecând apoi la diabetul zaharat de tip doi, care este boala, iar etapa a patra este reprezentată de complicațiile micro și macrovasculare.
„Toate acestea nu concurează cu definiția dată obezității sau diabetului zaharat de tip 2, ci reprezintă un model mai extins în care diabetul zaharat de tip 2 ar fi etapa 3, prediabetul ar fi etapa 2, iar rezistența la insulină ar fi etapa 1. În acest caz, bolile cardiovasculare reprezintă etapa 4. De asemenea, pot exista și alți factori precum hipertensiunea și hipercolesterolemia (colesterol mărit); toate acestea se află sub sfera bolii cronice cardiometabolice. Acest model permite intervenția precoce și duce de fapt la prevenție”, explică reputatul specialist american.
Tipurile prevenției
Prof. Dr. Jeffrey Mechanick susține că prevenția poate fi definită în funcție de aceste etape, astfel:
- prevenția riscului – prevenția primordială
- prevenția bolii este prevenția primară
- prevenția progresiei bolii este prevenția secundară
- prevenția terțiară este intervenția în acut, cum ar fi de exemplu în cazul unui infarct.
„A treia dimensiune a modelului cuprinde individualizarea în funcție de aspectele sociale, fapt ce denotă o mai mare precizie. Sunt luate în calcul aspecte precum: gradul de educație, nivelul de trai, diversele modele de alimentație, anumite obiceiuri religioase etc. Modelul este robust, complex și specific, dar în același timp permite prevenție precoce și durabilă”, conchide Prof. Dr. Jeffrey Mechanick.
Despre medicina stilului de viață
Prof. Dr. Jeffrey Mechanick, de la Mount Sinai Hospital din New York este și unul dintre pionerii medicinei stilului de viață și a explicat în interviul acordat platformei DespreObezitate.ro care sunt principiile care guvernează acest concept.
”Medicina stilului de viață este o abordare a îngrijirii preventive, care nu include medicamente și nici intervenții medicale. Scopul este scăderea riscul apariției bolilor cronice, gestionarea acestor boli și chiar remisia pentru o parte dintre ele. Altfel spus, medicina stilului de viață reprezintă managementul bolilor cronice, de tip non-farmacologic, non-chirurgical și care nu implică proceduri medicale. Conceptul este foarte important, pentru că la nivel global practica medicală se axează în primul rând pe prevenția terțiară. Pacienții ajung la medic când deja este prea târziu și au nevoie de medicamente sau intervenții complicate, care prezintă un risc mai mare, sunt mai constisitoare și unde există șansa ca acestea să nu funcționeze pentru toată lumea”, ne-a explicat prof. Mechanick.
Medicina stilului de viață se bazează în principal pe 6 piloni, anume alimentație, activitate fizică, adicții, somn, stres și relații sociale și este principalul mod prin care pot fi prevenite riscurile, progresia bolii și complicațiile acesteia.
Prof. Mechanick ne-a dat dat exemplul aplicării medicinei preventive la un pacient cu diabet zaharat. ”Conform vechiului model, pacientul vine la control, prezintă valori normale ale glucozei în sânge, iar medicul îl programează la un nou consult peste un an. În cazul noului model, pacientul vine, prezintă valori normale ale glicemiei, dar pentru că are un istoric familial al diabetului/ este obez/ sau prezintă anumite comportamente nesănătoase, medicul va dori să intervină din timp pentru a evita riscul, iar asta implică educația pacientului prin: prezentarea obiceiurilor alimentare sănătoase, prezentarea beneficiilor aduse de activitatea fizică, renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool, respectarea orelor de somn. Toate aceste intervenții contribuie la stoparea riscurilor de apariție a bolii”.
Medicina stilului de viață este abia la început de drum
Chiar dacă în SUA este recunoscută din ce în ce mai mult nevoia medicinei stilului de viață și a prevenției durabile și precoce, implementarea reprezintă încă o problemă.
”Este o diferență între a știi că trebuie să ai un stil de viață sănătos și între a avea resursele necesare pentru a face asta. Chiar și în SUA, lipsesc unele resurse, începând cu programele de studiu din cadrul Facultăților de Medicină și continuând cu lipsa infrastructurii, a centrelor dedicate medicinei stilului de viață. De asemenea, lipsește cadrul social-economic, care implică rambursarea consultațiilor la nutriționiști, la fiziologi”, a continuat prof. dr. Mechanick.
Aceasta ne-a prezentat și câteva exemple concrete. ”Sistemul Medicare din SUA rambursează consultațiile la nutriționist pentru persoanele cu diabet, dar nu și în cazul altor pacienți cu anumite probleme clinice. La fel se întâmplă și în cazul kinetoterapeuților, unde rambursarea există doar pentru acele persoane care au suferit un atac de cord sau o intervenție la inimă. Rambursarea ia în calcul doar persoanele care au avut anumite boli, dar nu implică partea de prevenție”. Iar aceste îngrădiri limitează mult numărul persoanelor care beneficiază de medicina stilului de viață.
”Chiar dacă din punct de vedere științific este susținută nevoia și succesul pe care-l poate aduce medicina stilului de viață, ne lipsește infrastructura și cadrul social-economic, care ne-ar putea ajuta să implementăm acest concept” – a fost concluzia Prof. Dr. Jeffrey Mechanick.
Toți cei interesați de noile concepte de medicina stilului de viață sau modelul tridimensional al bolii cronice cardiometabolice îl pot asculta pe Prof. Dr. Jeffrey Mechanick, vineri, 24 iunie 2022, începând cu ora 09.00 la a Conferința Anuală „Medicina stilului de viață și bolile cronice – prevenție și tratament”, organizată de Asociația medicală de prevenție prin stil de viață. Înscrierile sunt încă deschise aici: https://conferintemedicale.ro/events/medicina-stilului-de-viata-si-bolile-cronice-3/.