mihaltan florin-1.jpgTestul de spirometrie este un indicator al speranţei de viaţă care oferă informaţii valoroase şi precoce despre bolile respiratorii potenţial letale dar care pot fi prevenite, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Acesta a subliniat că prin această metodă se pot cunoaşte starea de sănătate şi capacitatea de funcţionare a plămânilor.

„Ar trebui ca spirometria să fie ca şi cardiograma ori determinarea colesterolului – o metodă la îndemână pentru a cunoaşte capacitatea de funcţionare a plămânilor”, a spus prof. dr. Mihălţan.

Un astfel de test durează 10 minute şi este de mare utilitate, pentru că se pot observa boli ca bronhopenumonia obstructivă cronică, astmul, fiecare dintre acestea afectând un milion de persone. Spirometria este importantă pentru monitorizarea bolnavilor şi a plămânului în general, chiar şi când oamenii sunt sănătoşi.
În ceea ce priveşte importanţa testării spirometrice ca metodă de depistare precoce a bolilor pulmonare, specialistul a subliniat că aceste teste sunt importante pentru persoanele care ar putea fi afectate de boli pulmonare invalidante, depistate prea târziu.

Potrivit medicului, testul ar trebui făcut o dată pe an de toată lumea, dar mai ales de fumători şi de persoanele care suferă de diverse afecţiuni. Profesorul Mihălţan a adăugat că persoanele peste 40 de ani şi foştii fumători ar trebui să efectueze acest examen neapărat. El a precizat că datele unui studiu recent arată că fumătorii care au prezentat valori anormale la testarea funcţiei pulmonare sunt supuşi unui risc mai mare de a fi afectaţi de cancerul pulmonar.

”Cancerul pulmonar are o prevalenţă de 40 la 100.000 în ţara noastră şi este în creştere mai ales la femei”, a explicat prof. dr. Mihălţan. El a spus că bronhopneumonia obstructivă cronică este în creştere, pentru că se identifică din ce în ce mai bine prin noile tehnici, astmul este în platou şi beneficiază de progresele terapeutice care îl ţin sub control, iar tuberculoza este în scădere. Referindu-se la factorii ce influenţează buna funcţionare pulmonară, specialistul a amintit între aceştia fumatul – care este implicat în 60% din cazurile bronhopneumoniei obstructive cronice -, 40% fiind alţi factori printre care poluarea casnică şi cea din atmosferă. Profesorul Mihălţan a făcut un apel către populaţie de a efectua un control pentru evidenţierea funcţionării plămânului. În perioada 14-20 octombrie, la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti, se efectuează gratuit teste de spirometrie.

„Această opţiune va oferi persoanelor care se prezintă la Institutul ‘Marius Nasta’ şansa de a face un test de spirometrie gratuit pentru măsurarea funcţiei pulmonare şi, dacă rezultatele vor prezenta motive de îngrijorare, participanţilor li se vor oferi sfaturi pentru a se adresa medicului specialist”, a spus prof. dr. Florin Mihălţan. Persoanele care vor să efectueze un test de spirometrie gratuit au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, iar programarea telefonică se poate face la 021.335.60.10. „Fiecare respiraţie contează” este mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Spirometriei. Diagnosticarea precoce şi prevenirea sunt singurele metode de reducere a decesului prin aceste afecţiuni. AGERPRES