În contextul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, Prof. univ. dr. Floarea – Mimi Nițu, şef secţie Pneumoftiziologie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, a acordat un interviu pentru platforma medicală Pneumologia.ro, în cadrul căruia explică ce este tuberculoza și ce implică această veche boală infecțioasă.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de Mycobacterium Tuberculosis, germene identificat pentru prima dată în 1882, de savantul german Robert Koch căruia îi poartă numele (bacilul Koch).

Transmiterea bacilului Koch de la o persoană la alta se face prin particule microscopice (1 – 5 µm in diametru) de spută asa-numiții “nucleosoli “. Nucleosolii, produși când bolnavii cu  tuberculoza pulmonară tușesc, strănută sau vorbesc, suficient de mici, ajung în alveolele pulmonare unde produc infectarea  prin bacilii pe care îi conțin, urmată de multiplicarea acestora. Dimensiunile lor sunt atât de mici încât curenții de aer îi mențin suspendați în aer timp îndelungat și îi deplasează la distanțe diferite , provocând infectări la distanță”, explică Prof. dr. Floarea-Mimi Nițu.

Răspândirea tuberculozei pulmonare (TBC) este legată și de condițiile economice și sociale. Cu cât acestea sunt mai precare, diagnosticarea și tratarea cazurilor se face cu întârziere, incorect sau deloc, după ce au contaminat un număr mai mare de persoane. Cei expuși contaminării, în aceste condiții, au probleme legate de subnutriție, alcoolism sau de alte boli care scad capacitatea de apărare imunitară.”

Cum se manifestă tuberculoza?

Tuberculoza se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, producând tuberculoza pulmonară.

Simptomele bolii sunt:

  • tusea ce durează mai mult de 3 săptămâni si nu cedează la tratament,
  • oboseală
  • slăbiciune
  • transpirații nocturne
  • scăderea poftei de mâncare cu scădere în greutate

Uneori, debutul bolii este prin hemoptizie (expectorație de sânge), ceea ce grăbește prezentarea la medic și diagnosticarea bolii.

Potrivit medicului pneumolog, persistența acestor simptome trebuie să conducă bolnavul la consult medical unde diagnosticul va fi stabilit prin  radiografie pulmonară și examenul de spută cu identificarea micobacteriei tuberculoase Diagnosticul formelor de tuberculoză localizate în afara plămânului se face de către medicul din specialitatea organului afectat.

”Pacienții cu tuberculoză pulmonară care au rezultat pozitiv la examenul microscopic al sputei, sunt contagioși si încep de urgență tratamentul specific. După inițierea tratamentului, ei devin treptat necontagioși, recomandându-se izolarea și urmărirea lor timp de minim 2 săptămâni”, subliniază Prof. dr. Floarea-Mimi Nițu.

Cum se controlează contacții pacientului cu tuberculoză?

Toți contacții și mai ales copiii, respectiv cei care au petrecut minim 4-6 ore cumulate în ultimele 6 luni înainte de identificarea pacientului cu tuberculoză, vor fi investigați clinic, radiologic și bacteriologic în dispensarul teritorial de pneumoftiologie.

Pentru copii se va face în plus testarea cutanată la tuberculina sau testarea din sânge (Quantiferon/TB Gold Spot). Mai puțin de 10% dintre contacții unui pacient contagios cu tuberculoză pot dezvolta tuberculoza activă pe parcursul vieții, riscul crescând la scăderea pragului imunității în cazul unor boli (cancer, boli autoimune, boli de sange, infecție HIV etc).

Cea mai importantă măsură de prevenire a trasmiterii tuberculozei pulmonare este diagnosticarea cât mai precoce a cazurilor de îmbolnăvire și tratarea lor corectă, cu chimioterapice antituberculoase eficiente. Condițiile de igienă, aerisirea corectă a spațiilor de locuit sau a celor în care mai multe persoane își desfășoară activitatea, buna funcționare a instalațiilor de ventilație, pot contribui la reducerea trasmiterii bolii,

În România tuberculoza se vindecă în peste 85% din cazuri. Tratamentul și investigațiile necesare diagnosticării și controalelor ulterioare sunt gratuite.

Ce este Tuberculoza în 2022?

Prof. dr. Floarea-Mimi Nițu prezintă situația de la nivel global și inițiativele întreprinse de către OMS.

La nivel mondial, tuberculoza (TB) este cea mai ucigătoare boala infecțioasă produs de un germene cunoscut, inclusiv în rândul persoanelor care trăiesc cu infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV).

O inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), The End Tuberculosis Strategy, a stabilit ținte ambițioase pentru 2020-2035, cum ar fi:

  1. reducerea cu 20% a incidenței tuberculozei (cazurilor noi de îmbolnăvire) și cu 35% a numărului absolut de decese din cauza tuberculozei până în 2020    
  2. reducerea cu 90% a incidenței tuberculozei și cu 95% a deceselor cauzate de TB până în 2035, comparativ cu 2015

În 2018, s-au inregistrat aproximativ 10 milioane de cazuri noi cu tuberculoză și 1,5 milioane de decese legate de tuberculoză, reprezentând scăderi de 2% și, respectiv, 5% față de 2017.

Incidența și prevalența tuberculozei au cele mai ridicate valori în regiunile OMS din Asia de Sud-Est și Africa. În regiunea europeană valorile acestor indicatori erau pe cale să atingă obiectivele pentru 2020

La nivel global, în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV s-au înregistrat 862.000 de cazuri de îmbolnăviri TB iar la 1,8 milioane de persoane s-a inițiat TPT. TB rezistentă la rifampicină sau multirezistentă a apărut la 3,4% dintre cazurile noi de îmbolnavire TB și la 18% din persoanele  tratate anterior pentru TBC (în general, la 4,8% dintre persoanele cu TB).

Pentru a se atinge obiectivele globale pentru anul 2035, partenerii din sănătatea publică trebuie să intensifice eforturile pentru  reducerea incidenței  și deceselor prin tuberculoza și pentru a crește numărul de persoane care primesc tratament curativ și preventiv pentru tuberculoză. Abordările inovatoare pentru identificarea cazurilor, extinderea tratamentului preventiv al TB, utilizarea de noi scheme de tratament TB, prevenirea și controlul HIV, vor contribui la ameliorarea indicatorilor epidemiometrici ai tuberculozei.