Prof. Dr. Daniel Coriu, Vicepreședinte al Societății Române de Hematologie, a declarat că este la curent cu reglementările stabilite prin Ordinul MS nr. 74553 / 07.04.2020, iar SRH este de acord cu acestea, atâta timp cât obiectivul principal este evitarea aglomerației în spital și evitarea transformării spitalelor în focare de contaminare pentru infecția cu virus SARS- COV 2.
“În specialitatea noastră, noi reușim să evităm internările pentru pacienții cu boli hematologice benigne sau pentru pacienții cu boala stabilă care sunt programați la control sau rețetă. La acesti pacienți încercăm să acordăm sfaturi prin telefon sau prin e-mail, iar dacă este nevoie de rețetă, rugăm medicii de familie a ne ajute”, a declarat pentru MedicalManager.ro Prof. Dr. Daniel Coriu.
El precizează că se impune o cu totul altă abordare în cazul pacienților cu hemofilie sau talasemie, respectiv cu boli hematologice maligne active: leucemie acută, limfoame maligne, mielom multiplu, sindrom mielodisplazic. Pacienții cu leucemie acută sunt internați, de preferință în spații izolate, cu măsuri speciale de protecție.
“Pentru ceilalți pacienți care necesită continuarea chimioterapiei sau terapie transfuzionala / de substitutie, încercăm să facem aceste tratamente în spitalizarea de zi. Toate acestea se realizează cu măsuri de maximă protecție pentru pacienți și pentru personalul medical, având în vedere că oprirea sau amânarea terapiei nu este o opțiune corectă pentru viața pacientului”, a mai spus Prof. Dr. Daniel Coriu.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, săptămâna trecută, cu o serie de precizări referitoare la Ordinului MS nr. 74553 / 07.04.2020: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.
MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1500 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la newsletter-ul MedicalManager.ro. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență. Abonați-vă la Newsletterul gratuit MedicalManager, AICI!