”Echilibrul între a defini patologia pulmonară non-Covid și patologia pulmonară Covid este din ce în ce mai fragil”, declară Prof. Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara, într-un interviu acordat platformei Pneumologia.ro.

Prioritizarea pacientului Covid-19 este normalul acestei perioade, dr. Cristian Oancea prezintă situația, astfel:”Sperăm ca perioada actuală să se mai liniștească, ne așteptăm ca în luna octombrie să fie vârful, iar apoi să mai existe o creștere după sărbătorile de iarnă și Anul Nou. În prezent, evoluția aceasta bruscă și exponențială din 3 în 3 zile, duce la o creștere cu 1 la mie a numărului infectărilor”.

Categoria cea mai vulnerabilă în fața virusului Sars-Cov-2 este cea a pacienților pulmonari oncologici

”Din patologia pulmonară, categoria cea mai vulnerabilă este cea a pacienților pulmonari oncologici, apoi pacienții supurativi. O altă categorie afectată este cea a pacienților cu tuberculoză și Covid-19, precum și cei care prezintă forme severe ale BPOC; cam în această zonă suntem cu patologia pulmonară cea mai afectată de Sars-Cov-2”, a sintetizat medicul pneumolog.

Cum pot preveni pacienții cu boli pulmonare cronice apariția unui episod acut

Prof. dr. Cristian Oancea subliniază importanța vaccinării:”În primul rând, să se vaccineze, noi am indicat vaccinarea, deja începem cu a 3-a doză. Cine nu a făcut vaccinul, să se vaccineze! Toate cele 4 vaccinuri de pe piața europeană și implicit și cea din România sunt foarte bune. Dacă se dorește doar o singură doză, pot avea și o singură doză pentru că tot aduce un plusvaloare. Așadar, recomand în primul rând vaccinarea pentru Sars-Cov-2, după care la distanță de cel puțin două săptămâni, pentru a putea evalua și efectele adverse, ar trebui realizată vaccinarea antigripală – aceasta fiind indicată la această categorie de pacienți. Practic aceste două vaccinuri ar fi obligatorii în această perioadă”.

Vaccinul face diferența între a fi internat la terapie intensivă sau nu

”Respectarea măsurilor sanitare este foarte importantă, purtatul măștii ajută foarte mult. Ați observat că vaccinul face diferența între a fi internat sau nu, între a fi internat la terapie intensivă sau nu”, explică Dr. Cristian Oancea.

Explicația medicului continuă prin prezentarea datelor înregistrate în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr.Victor Babeș” Timișoara”Am realizat o statistică la noi în spital de la începutul lunii septembrie până pe data de 22 septembrie. Din totalul de 176 de pacienți internați, nevaccinați erau 171, un procent de 97,15%, care prezentau forme severe de boală și care au necesitat internarea. În timpul triajului epidemiologic de evaluare Covid-19, din 430 de pacienți care s-au prezentat în aceste zile, 398 erau nevaccinați, adică 92%. Sunt cifre care nu mint și care ne arată clar că vaccinarea face diferența.”

Schemele de tratament sunt adaptate în funcție de comorbiditățile pacientului

Potrivit medicului pneumolog anumite terapii sunt eficiente: ”Tratament curativ nu avem în acest moment, avem scheme de tratament pe care le adaptăm în funcție de comorbiditățile pacientului. Este clar faptul că corticoterapia sistemică ajută, oxigenul ajută și anumite antiretrovirale ajută, în formele moderate. Sunt anumite terapii care ”și-au găsit” eficiența și locul pentru diferite forme ale bolii și le depanează”.

”În schimb, putem spune că este cu semnul întrebării acea furtună de citokine. Dacă nu prinzi pacientul la debutul ei, să intervi cu anumite tehnici specifice de terapie intensivă, care duc la absorbția citokinelor proinflamatorii, riscul de a pierde pacientul este foarte ridicat. Este cert, chiar dacă repet, vaccinarea face diferența dacă intri sau nu într-o terapie intensivă și poate face diferența între o formă severă și una ușoară de boală”, completează Prof. Dr. Cristian Oancea.

 Patologia pulmonară în contextul pandemiei

”Foarte greu am reușit să răspundem nevoilor pacienților, încă de la început am fost alături de colegii de la infecțioase. Într-adevăr, a trebuit să prioritizăm pacientul Covid-19, dar pe de altă parte nu putem să uităm patologia pulmonară, în special neoplazică pulmonară, supurativă. Spre exemplu, în cazul tuberculozei am avut forme atât de extinse, pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani”, declară medicul.

Personalul medical este foarte obosit și epuizat

Prof. Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr.Victor Babeș” Timișoara, apelează la responsabilitate:”Personalul medical, indiferent că vorbim de medici, asistenți, brancardieri este foarte obosit și epuizat. Din această cauză apelez la responsabilitate, prin respectarea măsurilor sanitare și prin vaccinare, pentru că nici noi nu putem să fim prezenți 24/24. Personalul este obosit, a început să cadă și consider că trebuie să ne gândim și la ei atunci când vrem să facem un act de iresponsabilitate”.