gheorghe cristian.jpgProfesor doctor Cristian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Române de Patologie Pancreatică, a declarat că în România se fac anual aproximativ 2000 de ecoendoscopii pe an faţă de Franţa unde se fac 65.000 de astfel de intervenţii.

„Ecoendoscopia este o tehnică de vârf care îmbină ecografia şi endoscopia în acelaşi aparat. Aparatura este extrem de scumpă şi se face în prezent în 12 centre din România însă nu se acoperă necesarul. În Franţa, la populaţia de acolo, se fac 65.000 de explorări ecoendoscopii pe an. Noi am ajuns în 2014 la 2000 de astfel de explorări pe an. Am început în România în anul 2000. În Europa au început cu aceste explorări în anii 80. Puncţii se fac la noi în jur de 900 în toată România iar în Franţa din cele 65.000 -75% sunt puncţii, asta pentru că aparatura este scumpă”, a explicat profesorul doctor cu prilejul Cursului internaţional de patologie pancreatică şi Workshop-ului „Rolul practic al ecoendoscopiei”.
Potrivit acestuia, ecoendoscopii se fac în 12 centre din ţară printre care Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Militar Central.

„Centru de la Spitalul Fundeni a început aceste explorări în anul 2000 împreună cu centrul de la Spitalul Militar Central. Noi am fost primii care am început cu tehnica aceasta în anul 2000 după care s-au dezvoltat centre la Craiova, Cluj, Constanţa, Iaşi din fericire au început şi în clinicile private. Aparatura este foarte scumpă şi la fel şi accesoriile”, a spus Cristian Gheorghe.

Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică a organizat vineri şi sâmbătă, în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRED), Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi Clinica de Medicină Internă şi Gastroenterologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Cursul internaţional de patologie pancreatică şi Workshop-ul „Rolul practic al ecoendoscopiei”, evenimente aflate anul acesta la cea de-a II-a şi, respectiv a III-a ediţie. AGERPRES