Învățământul medical și farmaceutic trebuie să aibă loc față în față și la patul pacientului, iar un ”medic virtual” nu va putea niciodată să pună un diagnostic corect, să efectueze anumite manopere medicale, chirurgicale sau să rezolve anumite probleme. Este convingerea Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, exprimată într-un interviu pentru platforma Edumanager.ro.

Provocări și soluții noi, aduse de pandemie

”Experiența pandemiei de COVID-19 a adus provocări și soluții noi și pentru învățământul superior medical și farmaceutic, multe dintre soluțiile identificate în acest context fiind folositoare și în viitor, când nu va mai exista amenințarea virusului. Reprezentanții mediului academic românesc au învățat, din experiența pandemiei, să fie deschiși și să accepte schimbarea. Tradiția este cea care ne inspiră și ne ghidează pașii, însă prezentul, cu toate provocările lui, este cel care determină succesul”, a arătat Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu.

Instrumente didactice digitale inovatoare: microscopul și masa de disecție virtuale

Potrivit acesteia, universitățile de medicină și farmacie au demonstrat că sunt capabile de schimbări radicale într-un timp foarte scurt, iar această trecere a accelerat deja alte aspecte ce țin de strategiile digitale pentru învățământul superior, precum cercetarea interdisciplinară și eficiența managementului: ”În cadrul UMF Iuliu Hațieganu, am adoptat noi metode prin care să transformăm cursurile online în activități cât mai utile și interesante pentru studenți, pe care le vom utiliza și de acum înainte. Pe lângă crearea unei platforme de comunicare online, am investit și în instrumente didactice digitale inovatoare, precum microscopul virtual și masa de disecție virtuală. (…) După experiența ultimilor doi ani, luăm în calcul învățământul online la unele cursuri de la programele de masterat, la modulul de pregătire avansată din cadrul Școlii Doctorale, cât și la unele dintre cursurile din cadrul programului de pregătire profesională continuă (Lifelong learning), respectiv cursurile postuniversitare.

Cursuri fizice, de la începutul anului universitar 2021-2022

Chestionată în legătură cu revenirea la cursurile în format fizic, după doi ani de pandemie, Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu a arătat că, în cazul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, nu au existat provocări majore, deoarece activitatea didactică se desfășoară în format fizic încă de la începutul anului universitar 2021-2022: ”Decizia de a începe școala cu prezență fizică nu a fost ușor de luat, la acel moment. Dar știind ce înseamnă învățământul online pentru formarea viitorilor medici, ne-am asumat acest risc împreună cu echipa de conducere a universității, pentru binele studenților noștri. Astfel, datorită responsabilității de care întreaga comunitate academică a dat dovadă și datorită faptului că aproape toți colegii noștri (cadre didactice, studenți, personal administrativ) sunt vaccinați, nu s-au înregistrat focare, iar actul educațional s-a desfășurat și se desfășoară în continuare fără probleme, on-site.”

Pregătirea în domeniul medical nu poate avea loc la distanță

”Prin specificul programelor noastre de studiu, pregătirea în domeniul medical nu poate avea loc la distanță. Viitorii profesioniști în domeniul sănătății trebuie să învețe, în primul rând, să lucreze cu omul, să fie prezenți la patul pacientului și să participe activ la actul medical. De asemenea, prezența la lucrările practice, stagiile clinice și laboratoare este extrem de importantă. Rezultatele învățării în cadrul universității noastre trebuie să acopere întreaga gamă de competențe necesare viitorilor profesioniști în domeniul sănătății și să pună accentul pe integrarea acestora în practica medicală. Un alt aspect care trebuie menționat este contactul direct și legăturile dintre cadrele didactice și studenți, care se formează în timpul cursurilor și lucrărilor practice. Acestea au un rol esențial în formarea tinerilor, nu doar la nivel profesional, ci și personal”, a mai spus Prof. Dr. Buzoianu.

Metode inovative pentru cursurile online

Aceasta a adăugat că nu există probleme referitoare la disponibilitatea cadrelor didactice ale Universității pentru revenirea la predarea exclusiv „față în față”: ”Cadrele didactice s-au adaptat rapid și eficient la noile condiții, ba chiar au găsit metode inovative prin care să facă cursurile online cât mai atractive și interactive”. Potrivit Rectorului UMF Cluj-Napoca, au existat câteva probleme în cazul studenților internaționali, care nu puteau călători către România, din cauza restricțiilor din țara de origine, însă au fost cazuri izolate. ”Am căutat să le oferim sprijin și înțelegere și posibilitatea de a participa online la cursuri”, a adăugat Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu.