Instituirea unui comitet național pentru sănătate publică și sporirea rolului medicinei primare, ”cheia modernizării sistemului de sănătate”, sunt soluțiile propuse pentru sporirea rolului prevenției în România de Prof. Dr. Alexandru Rafila, Membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul conferinței ”Rolul prevenției medicale în modernizarea sistemelor de sănătate”. Evenimentul a fost organizat pe 24 septembrie, la Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu, de Oameni și Companii, în parteneriat cu Comisiile de Sănătate din Senat, din Camera Deputaților și ANMCS, cu susținerea Rețelei de sănătate REGINA MARIA.
”Facem prevenție de moment, este ca un puzzle complicat, care nu știm de cine este coordonat, nu există o strategie legată de implementarea unei gândiri preventive în România. Din nefericire, cifrele arată că doar 5% dintre copiii din România sunt educați pentru sănătate. În acest context, cred că medicina primară poate fi principala sursă a prevenției în România”, a explicat Prof. Dr. Alexandru Rafila.
”Ar trebui să dezvoltăm un comitet național pentru sănătate publică, care să integreze toate elementele legate de prevenție. Nu putem face modernizarea sistemului de sănătate, fără leadership, fără viziune pe termen mediu, fără să lucrăm cu sectorul privat, care are ușurința dezvoltării de proiecte pe care noi, statul, nu o avem, toate acestea pentru a aborda cu seriozitate problema prevenției”, a mai arătat reprezentantul OMS.
Pornind de la premisa că prevenția este primul pas spre sănătate și cea mai eficientă metodă de modernizare și eficientizare a oricărui sistem de sănătate, participanții au încercat să identifice, în cadrul evenimentului, cele mai potrivite strategii pentru utilizarea prevenției medicale, în restructurarea sectorului medical din România.
Consolidarea serviciilor de asistență medicală primară, prevenție și diagnosticare precoce, colaborarea sistem public – sistem privat, în susținerea programelor de screening și creșterea accesului populației la servicii medicale, surse de finanțare în sistemul de sănătate (coplata, abonamentele medicale private etc.), medicina în era 2.0, cum răspundem nevoilor medicale ale populației active, soluții pentru facilitarea accesului la servicii medicale, în special, în orașele mici (ex: telemedicina), creșterea calității serviciilor în sistemul medical din România sunt doar câteva dintre temele abordate, în cadrul evenimentului.