Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi face parte, alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureş, dintr-un consorţiu universitar al cărui scop a fost crearea unui Centru Cochrane în România.

Unul dintre membrii fondatori ai consorțiului, prof.dr. Adrian Covic (UMF Iaşi), a dat mai multe detalii despre acest proiect într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.

“Centrul Cochrane este o inițiativă mai veche, care a căpătat un contur cu totul remarcabil în Australia, dar care este în momentul de față prezent peste tot în lume. Se pleacă de la ideea că medicina bazată pe dovezi este vitală pentru a lua măsurile corecte. Un exemplu concret este actuala situație în care ne aflăm – pandemia de COVID-19 – unde noi nu știm care sunt măsurile precise și se ajunge la recomandarea unui medicament care nu este testat riguros pentru a vedea eficacitatea lui. În momentul de față nu știm dacă este sigur, vaccinul ar putea fi tardiv, pentru că trebuie testat de la animal la om. De aceea, medicina bazată pe dovezi și metodologia au un rol fundamental în a analiza riguros datele și a oferi răspunsuri concrete privind strategii terapeutice, de management în toate tipurile de boli”, explică profesorul universitar ieșean.

Acesta consideră că în România există „un gol în ceea ce privește medicina bazată pe dovezi”, în ciuda faptului că există grupuri de lucru la București, Târgu Mureș și Timișoara, care sunt interesate de metodologie. Centrul universitar Iași l-a trimis special în Australia, în urmă cu mai mulți ani, pe Dr. Nistor, care a urmat un stadiu de aprofundare de un an, special pentru a aduce informații pentru realizarea acestui centru în România.

“Colectivul condus de mine avea cunoștințe în metodologie, iar în momentul de față ținem și cursul de metodologie la universitate. Toate aceste puncte disparate de interes au fost coagulate în urma unei inițiative pe care Rectorul universității, Prof. Viorel Scripcariu, a susținut-o, aceea de a creea un centru metodologic la Universitatea de Farmacie și Medicină Gr.T.Popa din Iași”, spune prof.dr. Adrian Covic.

Potrivit acestuia, există deja un proiect pe această temă, se numește MAVIS, pe care UMF Iași l-a câștigat, iar la un moment dat, la nivel de țară, s-a format un pol Cochrane în colaborare cu specialiștii din Australia și mai multe centre din țară, care să permită să fie evaluate diferite metodologii și diferite opțiuni terapeutice.

“Noi, prin înființarea acestui Centru Cochrane, încercăm să oferim soluții concrete sistemului medical românesc și sperăm ca decidenții să țină cont de aceste soluții”, a concluzionat prof.dr. Adrian Covic.