În România, trec aproximativ şase luni de zile de la momentul prezentării la medic a bolnavului care suferă de cancer pulmonar până la momentul începerii tratamentului, potrivit datelor furnizate de asociaţiile bolnavilor de cancer, iar specialiştii care lucrează la Planul Naţional de Control al Cancerului îşi propun să reducă acest termen la două luni, media din statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
Unul dintre medicii implicaţi în acest proiect este chirurgul clujean Patriciu Achimaş-Cadariu, cel care a fost director al Institutului Oncologic din Cluj.
„Potrivit calculelor făcute de asociaţiile de pacienţi sunt şase luni de zile până la începerea tratamentului în cazul bolnavilor care suferă de cancer pulmonar. Şase luni este inacceptabil.”
Avem mari probleme la nivel naţional în ceea ce priveşte diagnosticarea, deoarece avem un număr foarte mic de specialişti care practică bronhoscopia. Există o distanţă foarte mare de la suspiciune până la confirmare, în primul rând până la o simplă biopsie şi pe urmă de la biopsie până la obţinerea rezultatului de la microscop, de la obţinerea rezultatului de la microscop până la începerea tratamentului”, a declarat profesorul Achimaş, care conduce la nivel parlamentar Grupul pentru Combaterea Cancerului.
Noul obiectiv din Planul la care lucrează profesorul Achimaş ar fi crearea condiţiilor ca de la suspiciune şi până la biopsie să treacă maxim o lună şi apoi de la biopsie până la un diagnostic şi începerea tratamentului încă cel mult o lună, „un interval acceptabil la nivel european”, după cum spune chirurgul clujean.
„Dacă stadiile în care vin pacienţii sunt avansate, şansele de supravieţuire au rămas ca în urmă cu 20 de ani, adică 6 luni de zile.
Care este lucrul excepţional care s-a întâmplat între timp? A apărut aşa numita medicină personalizată, de precizie. S-au indentificat mutaţii de genă sau receptori de pe celula canceroasă care ne ajută în mod direct la tratament.
Din fericire, în Cluj avem şi unul dintre specialiştii mondiali în cancerul pulmonar, profesorul Ciuleanu. Studiile care s-au făcut în ultimii 20 de ani, mare parte la Institutul Oncologic, au adus aceste noi molecule care pot prelungi supravieţuirea cu ani de zile. Vedem pacienţi care trăiesc 8 ani de zile în raport cu cele 6 luni, acum 20 de ani. Atunci când poţi să îţi vezi nepoţii crescând sau copiii absolvind facultatea, e extraordinar.
Mai departe, în aceşti ultimi opt ani, au apărut noi molecule care se adresează unor noi mutaţii pe care dacă tumora le are câştigăm alţi ani. Acest câştig în ani dă timp cercetării să progreseze şi se pot câştiga ulterior noi ani”, a explicat medicul clujean.
Profesorul Achimaş-Cadariu spune că „în ciuda acestor progrese, România e restantă la chestiuni elementare: educaţia sanitară (renunţarea la fumat în acest caz) şi traseul pacientului oncologic.
„Nu este suficient să avem medicamente, să cumpărăm bronhoscoape, nu este destul să avem anatomie patologică, dacă nu le vom pune cap la cap şi nu le înlănţuim nu am făcut absolut nimic. Dacă pacientul va aştepta în continuare şase luni de zile, chiar dacă avem cea mai grozavă dotare de pe lume nu am făcut absolut nimic. Ideea e de a crea un sistem de sănătate. Raportat la acest studiu făcut de asociaţiile de pacienţi nu avem un sistem de sănătate. Dacă pacientul nostru nu ştie pe ce cale să apuce şi nu este ajutat de către cei care ar trebui să facă acest lucru, atunci el îşi plăteşte degeaba dările”, a subliniat profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu.