Producatorii romani de medicamente nu-si vor reduce portofoliile

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca producatorii romani nu vor face, in acest an, vreo reducere a numarului de medicamente.
Eugen Nicolaescu a spus ca la intalnirea cu producatorii romani de medicamente a fost convenita realizarea unui cadru institutionalizat intre Ministerul Sanatatii Publice (MSP), Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) si producatorii romani de medicamente, iar in termen de o luna acestia din urma isi vor desemna reprezentantii care vor participa la intalniri trimestriale cu MSP si ANM. El a adaugat ca vor fi constituite grupuri de lucru pe cateva directii strategice importante, inclusiv intalniri cu actionarii straini din companiile romanesti de medicamente. Un grup de lucru vizeaza modul de restructurare a portofoliului de medicamente al producatorilor romani, care va avea loc incepand cu 2009. Un alt grup de lucru se va ocupa de preturile la medicamente, “un aspect sensibil”, potrivit ministrului.

Eugen Nicolaescu a mentionat ca, atunci cand o mare companie va dori sa-si restructureze portofoliul de medicamente, se analizeaza posibilitatea transferului produselor la o companie mai mica, avand suportul statului, pentru a nu mai exista goluri pe piata. Presedintele ANM, farm. Magdalena Badulescu, a precizat ca 10 produse au fost scoase din
portofoliul unor mari companii, respectiv Zentiva si Rambaxi. Ea a mentionat ca, in prezent, Romania are 36 de producatori de medicamente, iar 10 dintre acestia fabrica peste o treime din produsele de pe piata.

In legatura cu inghetarea preturilor la medicamente, Eugen Nicolaescu a spus ca nu exclude posibilitatea ca importatorii si distribuitorii sa anunte ca nu mai aduc medicamente. Conform datelor de pana acum, insa, niciun importator nu si-a redus importurile, a subliniat ministrul Sanatatii Publice. El a adaugat ca va urma si o intalnire cu distribuitorii si importatorii de medicamente.