medicamente.jpgAsociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat joi Ministerului Sănătăţii recalcularea preţului la medicamentele generice, în acord cu recomandarea Consiliului Concurenţei de a nu se aplica în calculul preţului medicamentelor generice referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător.

Totodată, APMGR a cerut premierului Victor Ponta să se implice în această problemă, deoarece situaţia este „extrem de gravă”, îndeosebi pentru producătorii locali de medicamente generice, iar fabricile din România riscă să intre în colaps în momentul în care vor fi obligate să pună pe piaţă medicamente „sub costul de producţie”.

„Raportarea repetitivă la preţul medicamentului inovativ este anticoncurenţială şi acţionează ca o barieră pentru medicamentele generice şi pentru libera concurenţă pe piaţa medicamentelor, punând obstacole suplimentare producătorilor de medicamente generice. Este esenţial ca autorităţile să înţeleagă anormalitatea situaţiei şi să o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice”, a declarat directorul executiv APMGR, Laurenţiu Mihai, potrivit unui comunicat de presă.

Producătorii de medicamente generice susţin că au depus deja documentaţia solicitată de autorităţi pentru recalcularea preţului la medicamente, însă atrag atenţia asupra interpretării „incorecte şi discriminatorii” dată de Ministerul Sănătăţii prevederilor privind modul de stabilire a preţului medicamentelor generice, prevăzut de Ordinul 75/ 2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.

„Interpretarea Ministerului Sănătăţii asigură o protecţie suplimentară şi neconcurenţială medicamentelor inovative, chiar şi după data de expirare a brevetului acestora, prin faptul că obligă producătorii de medicamente generice să-şi raporteze continuu preţurile la 65% din preţul medicamentelor inovative corespunzătoare”, susţin producătorii de medicamente generice.

Potrivit APMGR, calcularea preţului medicamentelor generice pe baza unei referenţieri „circulare” va forţa producătorii de medicamente generice să scadă preţul multor produse sub limita rentabilităţii, ceea ce va duce la dispariţia de pe piaţă tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai mulţi pacienţi. AGERPRES