Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără reţetă, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) anunţă că susţine măsurile de siguranţă impuse de autorităţi şi contribuie activ la diminuarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus în România.

„Era firesc ca RASCI să se implice activ şi să îşi aducă contribuţia în acest context având în vedere inclusiv statutul său de asociaţie reprezentativă pentru sectorul de îngrijire personală din România, industrie care poate contribui semnificativ la limitarea impactului infecţiei cu noul coronavirus. Îngrijirea personală presupune o gamă largă de acţiuni şi măsuri, ce includ nu doar gestionarea propriei stări de sănătate cu ajutorul automedicaţiei responsabile, ci şi autoevaluarea, un stil de viaţă sănătos, o bună igienă sau informarea corectă şi educaţia pentru sănătate corespunzătoare”, a declarat Răzvan Bosinceanu, preşedinte RASCI.

El a îndemnat la respectarea recomandărilor şi a restricţiilor impuse de autorităţi, la păstrarea calmului şi informarea exclusiv din surse oficiale. De asemenea, pentru limitarea interacţiunilor directe şi siguranţa angajaţilor şi familiilor acestora, RASCI recomandă companiilor membre o serie de măsuri de prevenţie cum ar fi: anularea întâlnirilor de afaceri şi interzicerea călătoriilor în zone cu grad de risc, anularea sau amânarea evenimentelor medicale sau de business programate în perioada imediat următoare, adaptarea programului de promovare farmaceutică, considerând priorităţile personalului medical privind îngrijirea pacienţilor, încurajarea îndeplinirii obligaţiilor de serviciu de acasă şi înlocuirea activităţilor curente cu întâlniri on-line şi tele-conferinţe.

RASCI mai recomandă şi evitarea oricăror decizii comerciale care ar putea fi interpretate drept exploatare a unor oportunităţi de afaceri. Asociaţia precizează că, până în prezent, nu au existat raportări cu privire la deficite pe piaţă sau întreruperi ale aprovizionării cu medicamente comercializate în UE din cauza pandemiei cu coronavirus.

„Cu toate acestea, pe măsura evoluţiei stării de urgenţă în sănătatea publică, nu se pot exclude astfel de situaţii de lipsă de medicamente sau de întrerupere a aprovizionării”, afirmă reprezentanţii RASCI. AGERPRES