Pentru prima dată în România, în Secția Gastroenterologie Colentina au fost realizate patru proceduri de gastroplastie endoscopică (gastrosleeve endoscopic) pentru pacienții cu obezitate cu complicații, aflați în eșec la măsurile de schimbare a stilului de viață și la tratamentul medicamentos.

Dr. Bogdan Mateescu, Dr. Theodor Voiosu, Dr. Andrei Haidar și Dr. Dan Gheonea (Gastroenterologie UMF Craiova) au facut cele 4 proceduri endoscopice ce nu presupun nicio incizie, sub îndrumarea unuia dintre cei mai importanți experți europeni în endoscopia bariatrică, Dr. Ivo Boskoski. Suportul anestezic a fost asigurat de Dr. Dragos Dumitrescu si de Dr. Mihaela Chiriac. Intervențiile care durează aproximativ o oră pentru un pacient au fost posibile grație suportului oferit de Boston Scientific, care a asigurat gratuit instrumentarul.

Selecția cazurilor a respectat ghidurile științifice, fiind realizată de o echipă multidisciplinară, incluzându-i pe Dr. Ioana Verde și Dr. Răzvan Vasilescu (diabet si nutritie), Dr. Marian Forminte (chirurgie generală), Dr.Marius Balea (pneumologie), Dr.Anca Dan (cardiologie) și dr. Melina Iordache (psihiatrie).

Un alt avantaj al acestui tip de intervenții este recuperarea extrem de rapidă, pacienții fiind externați în excelenta formă în dimineața următoare. Urmărirea lor continuă în echipă!

Formarea echipei medicale pentru managementul obezității a beneficiat de susținerea conducerii Spitalului Clinic Colentina și a UMF Carol Davila București în parteneriat cu UMF Craiova.

Buna desfășurare a acestor proceduri nu ar fi fost posibilă fără ajutorul colegilor asistenți de anestezie și endoscopie – Clara Mady, Cătălin Nuțu, Ovidiu Arașanu şi Alexandru Pîrvu.

Sursa: Spitalul Clinic Colentina