Membrii Departamentului de Sănătate al PSD s-au întâlnit miercuri, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanţii industriei farmaceutice, ai distribuitorilor de medicamente şi ai farmaciştilor, pentru definirea unei viziuni asupra legislaţiei necesare pentru a reglementa domeniul sănătăţii.

După constituirea unui grup tehnic de lucru, care a elaborat, în luna ianuarie, câteva principii care stau la baza discuţiilor cu reprezentanţii pacienţilor, ai profesioniştilor din sănătate, ai industriei şi furnizorilor de servicii din domeniu, membrii departamentului şi-au propus organizarea primelor reuniuni, împreună cu colegii parlamentari din USL. Reuniunea, care a adus la aceeaşi masă numeroşi specialişti din domeniu, a dezbătut o serie de teme legate de mecanismele financiare predictibile pentru echilibrarea pieţei farmaceutice cu referire la politica responsabilă de preţ a medicamentului care să asigure aprovizionarea fără discontinuităţi a pieţei farmaceutice, termene de plată şi de taxare agreate, împărţirea riscurilor.

O altă temă s-a referit la un parteneriat real în interesul pacientului cu producătorii, distribuitorii şi farmaciile. Moderatorul dezbaterilor a fost preşedintele Departamentului de Sănătate al PSD, conf. dr. Daniela Bartoş, fost ministru al Sănătăţii. „Dezbaterea de astăzi încearcă, dincolo de teme pe care Traian Băsescu le impune în legătură cu numirea săptămânală a unor miniştri sau prezentarea unor stenograme de la Cotroceni, să prezinte lucruri importante şi aceasta este a doua dezbatere a noastră pe teme de sănătate. Încercăm să găsim soluţii la probleme grave legate de felul în care se poate asigura accesul la medicamente pentru pacienţi şi de asemenea încercăm să ne orientăm spre soluţii legislative care să poată să fie duse dinspre noi, dinspre zona departamentelor PSD spre Parlament”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, deputatul Adrian Năstase. Fostul premier a apreciat că domeniul sănătăţii este, în momentul de faţă, cel mai delicat, deoarece el reprezintă o prioritate pentru fiecare cetăţean care este legat de condiţiile de viaţă, de salariu, de puterea de cumpărare, de cadrul instituţional, respectiv de organizarea mecanismelor care pun în mişcare toate structurile care au legătură într-un fel sau altul cu prevenirea îmbolnăvirii sau cu tratamentele.

„Este vorba şi de spitale, de prevenire, de medicamente. În final, este vorba şi de o anumită politică, de anumite standarde pe care le stabilim, de anumite repere”, a adăugat el. Vicepreşedintele Departamentului de Sănătate al PSD, conf. dr. Alexandru Rafila, a declarat că unul dintre principalele obiective ale acestui ciclu de dezbateri este identificarea unui răspuns la problemele de sănătate din România. El a arătat că prima dezbatere din luna februarie a reunit organizaţiile pacienţilor din România şi a adăugat că o atenţie deosebită se acordă problemelor legate de oncologie. „Vreau să găsim un răspuns articulat care să poată să fie aplicat. Această abordare exclusiv de natură economică, ce nu ţine cont de contextul social în care se găseşte România, şi ţinând cont că mulţi ani de zile sănătatea din România a fost neglijată, cred că este puţin hazardată şi nu oferă răspunsuri decât parţiale problemelor din sănătate”, a susţinut el. În opinia acestuia, accesul cetăţenilor la produsele medicale reprezintă o problemă de siguranţă naţională şi, totodată, o problemă de siguranţă naţională este şi fabricarea acestora în România.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, a reclamat numărul mare de ordonanţe de urgenţă din domeniul sănătăţii. Ea a criticat faptul că, de la începutul sesiunii parlamentare, la comisie au avut loc doar două şedinţe, cu câte patru locţiitori, în care „nu s-a făcut nimic”. „De ce să mai lungim procedurile parlamentare? Hai să facem o nouă ordonanţă de urgenţă!”, a spus aceasta ironic. Sorin Popescu, reprezentantul Asociaţiei Internaţionale a producătorilor de medicamente, a denunţat situaţia dramatică din domeniu, dar a adăugat că nu doreşte să se plângă de aceasta, ci să identifice soluţii. „Soluţia numărul unu care trebuie aplicată este, după noi, să ne rupem de minciună şi să înţelegem odată pentru totdeauna că informaţiile toxice duc la decizii toxice”, a spus acesta.

Între problemele ridicate în cadrul dezbaterii s-au aflat cele legate de medicamentele pentru bolnavii de cancer, taxa de claw-back, menţinerea capacităţilor de producţie, lipsa medicamentelor din spitale. Totodată, s-a discutat despre identificarea unor căi de acţiune viitoare pentru accesul decent al populaţiei la medicamente, asigurarea aprovizionării fără discontinuităţi a unităţilor medicale şi predictibilitatea politicii medicamentului, a mecanismelor de finanţare şi de taxare din domeniu. S-a atras atenţia, în context, că aproximativ jumătate dintre farmaciile din România se află în pragul falimentului, fiind vizate în special cele din periferiile orăşeneşti. S-au exprimat critici, printre altele, faţă de schimbările dese de miniştri ai Sănătăţii, ceea ce a dus, în timp, la o instabilitate a sistemului.

Cei prezenţi au mai discutat despre mecanisme financiare predictibile şi transparente în politica medicamentului, politica de preţ care să asigure prezenţa tuturor medicamentelor necesare pe piaţă, reluarea licitaţiilor naţionale, respectiv negocieri directe cu producătorii la medicamentele din programe, evitarea dublei impuneri, accesul la medicamente compensate şi gratuite, eliminarea listei de aşteptare pentru afecţiuni grave, eliminarea întreruperilor tratamentelor. În final, fostul premier Adrian Năstase a propus constituirea unui grup de lucru care să adune propunerile reprezentanţilor din sistem pe care mai departe să le transforme în iniţiative legislative. „Trebuie să găsim nişte soluţii, ca să nu mai avem nevoie de ‘by pass-uri’, în sensul de a ocoli nişte soluţii, şi mă refer la formulele pe care uneori le căutăm aşa cum se întâmplă în învăţământ cu clasa pregătitoare.

O soluţie legislativă sau guvernamentală proastă generează nişte formule care în final sunt mult mai costisitoare”, a spus el. Pe de altă parte, Adrian Năstase a afirmat că îi este „imposibil” să convingă de faptul că nu este acţionar al lanţului farmaceutic Sensiblue: „Transmiteţi-le vă rog celor de la Sensiblue că aştept dividende de 10 ani. E o chestiune care mă deranjează, îmi este imposibil să conving public că nu sunt acţionar acolo. Dacă sunt acţionar, merit totuşi dividende şi de 10 ani n-am luat nimic”, a spus, ironic, liderul CN al PSD. Dezbaterea de miercuri a fost cea de-a doua organizată de PSD pentru domeniul sănătăţii, prima întâlnire fiind în luna februarie cu reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi. AGERPRES