Problemele persoanelor seropozitive din judeţul Vaslui au fost discutate, joi, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia „Iris” cu scopul marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA.
Dezbaterea face parte din Campania naţională „Nu-ţi feri privirea!” derulată de Federaţia UNOPA.
În judeţul Vaslui sunt evidenţă 133 de persoane adulte cu HIV. La această dată nu există, potrivit datelor furnizate de autorităţile sanitare, copii infectaţi cu HIV, deşi au existat mame HIV pozitive care au născut în ultimii ani. Totodată, în ultimul an nu au fost raportate decese cauzate de infecţia cu HIV.
„Nu au fost discontinuităţi terapeutice în perioada pandemiei, deşi ştim cu toţii că presiunea financiară impusă de pandemia COVID-19 asupra sistemului sanitar a fost una extrem de mare. Cu toate acestea, programul a evoluat bine, chiar dacă uneori mai anevoios, asta însemnând că nu am mai primit toate tranşele de bani pe un interval mai mare de timp. Banii au fost alocaţi lunar, astfel încât să nu fie pauze în administrarea tratamentului. La Vaslui avem întâlniri lunare cu pacienţii noştri, îi evaluăm trimestrial şi de câte ori este nevoie, pacienţii sunt consiliaţi psihologic, astfel încât post să spun că diagnosticul de infecţie HIV nu mai este un stigmat în ziua de astăzi. Practic sunt pacienţi care trăiesc cu o boală cronică ce are o soluţie terapeutică elegantă şi care le o viaţă decentă, normală pacienţilor”, a declarat coordonator judeţean al Programului HIV-SIDA, dr. Otilia Bălănescu.
Pacienţii cu HIV din judeţul Vaslui se află în tratament, o parte fiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni cronice asociate, sunt monitorizaţi constant şi respectă, potrivit medicilor specialişti indicaţiile privind administrarea medicaţiei şi păstrarea unei conduite alimentare adecvate, lucruri care le permit să aibă ţină boala sub control şi să aibă o evoluţie favorabilă.
Bugetul alocat pacienţilor cu HIV din judeţ în cursul acestui an este de peste 300.000 de lei, sumă care permite asigurarea unui stoc de medicamente până în luna martie a anului viitor.
„Veştile sunt îmbucurătoare pentru pacienţi. Din câte am aflat, la nivel naţional există o strategie bine pusă la punct pentru persoanele HIV pozitive, există şi fonduri suficiente pentru anii următori”, a menţionat preşedintele Asociaţiei „Iris” Vaslui, Lenuţa Năstruţ.
La această dată, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui există zece persoane infectate cu HIV, care au beneficiat de măsuri de protecţie până la vârsta de 18 ani şi care au fost preluate de două asociaţii, deoarece instituţia nu are dezvoltat un serviciu pentru adulţii seropozitivi.
„Aceasta este o nemulţumire a noastră că nu am reuşit să dezvoltăm servicii sociale destinate persoanelor cu HIV-SIDA. Nu putem spune nici că am încercat să accesăm fonduri special pentru aşa ceva. S-au dezvoltat proiecte, dar pentru persoane cu dizabilităţi, în general. Acum centrele nu sunt pe categorii de dizabilitate, adică astfel de persoane dacă ar fi admise în centrele noastre ar trebui să beneficieze de servicii în acelaşi loc cu persoane cu deficienţă mintală. Aceasta e o discuţie pe care putem să o deschidem, dacă este bine să fie în acelaşi loc”, a declarat reprezentanta DGASPC Vaslui, Mirela Modoranu.
Participanţii la evenimentul public au subliniat necesitatea derulării de campanii de prevenire şi informare în special în rândul elevilor, cu privire la problematica HIV-SIDA. AGERPRES