IfrimMircea.jpgComisia de sanatate a Camerei Deputatilor a initiat o dezbatere pe tema pretului la medicamente. In interventia sa, presedintele comisiei, prof.dr. Mircea Ifrim, a subliniat ca desi au crescut fondurile pentru medicamente si sunt bani, lucrurile nu functioneaza cum trebuie.
Actualul „conflict” cu privire la stabilirea pretului la medicamente de import are o solutie, au subliniat participantii la dezbatere. Astfel, potrivit dr. Viorel Vasile, vicepresedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, daca pe 15 februarie, cand va trebui afisat un nou catalog cu medicamente (CANAMEDcatalog cu preturile la medicamente), preturile vor fi la actualul curs al valutei in euro, situatia poate fi rezolvata, daca insa se prelungeste actualul CANAMED, care stabileste un curs de 3,28 lei pentru un euro, situatia va fi foarte grava, distribuitorii aflandu-se in situatia de a nu mai face fata.

El a mentionat ca in acest an nu s-a facut niciun import de medicamente in euro sau franci elvetieni, datorita schimbarii cursului valutar. Viorel Vasile a explicat ca la 15 noiembrie 2007 a fost ultima actualizarea a pretului CIP, cand a fost un dezechilibru de 5% potrivit reglementarilor in vigoare.

Normativele precizeaza ca pretul CIP trebuie actualizat din trei in trei luni, in conditiile in care apar dezechilibre in sus sau in jos.

Reprezentantii distribuitorilor de medicamente mai considera ca este necesar reducerea timpului de efectuare a platilor, astfel incat termenul de 180 de zile cat prevede legea pentru decontarile pentru spitale sa fie redus. Ei mai spun ca ar accepta o scadere a pretului cu unu sau doua procente.

Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor a concluzionat ca se impune o noua intalnire la care sa fie prezenti reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Consiliului Concurentei, distribuitorii, importatorii, farmacistii.