Supraviețuitorii de cancer au șanse mai mari de deces din cauza gripei sezoniere, fiind de asemenea mai expuși unui risc crescut de COVID-19, prin urmare ar trebui să fie primii care au acces la vaccinul anti-COVID-19, este concluzia oamenilor de știință britanici.

Cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au analizat datele medicale de la peste 630.000 de persoane din Regatul Unit între 1990 și 2014, incluzând peste 100.000 de supraviețuitori de cancer. Ei au descoperit că riscul de spitalizare sau deces legat de gripă a fost de peste nouă ori mai mare la supraviețuitorii limfoamelor, leucemiei și mielomului multiplu decât la cei fără cancer.

Acest risc a durat cel puțin 10 ani după diagnosticarea cancerului. Cercetătorii au remarcat că supraviețuitorii altor tipuri de cancer au avut mai mult de dublu riscul de spitalizare sau deces legat de gripă, comparativ cu persoanele fără cancer, iar riscul crescut a durat până la cinci ani după diagnosticarea cancerului. Gripa sezonieră și COVID-19 au factori de risc în general similari, astfel încât aceste descoperiri sugerează că supraviețuitorii cancerului au, de asemenea, un risc crescut de forme severe de COVID-19.

 

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro