O firma americana de biotehnologie va incepe in curând primul test clinic in Europa cu celule stem embrionare, sperând sa descopere tratamentul unor afectiuni ale vederii.

Firma Advanced Cell Technology (ACT) a anuntat joi ca testul clinic va avea loc la Londra, la Moorfields Eye Hospital, urmând sa fie realizat pe 12 pacienti care sufera de maladia Stargardt, o degenerescenta maculara care determina o anumita forma de cecitate la tineri.

„Este prima oara ca se autorizeaza un test clinic cu celule stem embrionare in alta parte decât in Statele Unite”, a declarat Bob Lanza, director stiintific al laboratorului ACT. In Statele Unite, ACT a inceput in noiembrie 2010 primul test clinic cu derivate din celule stem embrionare pentru combaterea acestei forme de degenerescenta a vederii. Pâna acum, doar doi pacienti americani au participat la test.

„Suntem foarte multumiti de rezultate si urmeaza sa programam alte doua noi teste pe alti doi pacienti”, a adaugat Bob Lanza.
Celulele stem embrionare provin din embrionul uman, in primele zile de dezvoltare, si sunt la originea tuturor celorlalte celule. Multi oameni de stiinta considera ca aceasta cercetare reprezinta o speranta pentru tratarea unor boli ca diabetul, bolile Parkinson si Alzheimer sau paralizia celor raniti la maduva spinarii. Finantarea acestor cercetari, intrerupta opt ani de George W. Bush din motive morale si religioase, a fost autorizata din nou de Barack Obama in martie 2009.

In Statele Unite, ca si in Europa, dezbaterea ideologica pe aceasta tema continua. Cei care se opun testelor cu celule stem embrionare considera ca viata incepe cu conceptia, fiind deci impotriva oricaror cercetari care duc la distrugerea de embrioni.

Boala Stargardt afecteaza intre 80.000 si 100.000 de persoane din Europa si Statele Unite, aceasta fiind una dintre cele mai raspândite forme de cecitate juvenila. Boala ereditara, ea se poate dezvolta de la sase ani si nu are pâna acum niciun remediu.

Testele efectuate pe sobolani de catre ACT au aratat o ameliorare a vederii in 100% din cazuri, permitând animalelor sa-si recapete o vedere aproape normala, fara efecte secundare. Daca tratamentul functioneaza la oameni, laboratorul ACT spera sa-si extinda cercetarile la alte afectiuni care duc la degenerescenta maculara, maladie care afecteaza circa 30 de milioane de persoane in Europa si Statele Unite. AGERPRES