ambulanta urgenta.jpgPrimul simpozion româno-palestinian privind medicina de urgenţă, organizat sâmbătă la Bucureşti, a avut ca scop un schimb de experienţă în domeniu, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Delegaţia palestiniană, condusă de ministrul Sănătăţii, Fathi Abu Moughly, a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare a Armatei, a Crucii Roşii şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a vizitat centrele de pregătire ale acestuia, Spitalul Militar Central, Spitalul Elias, urmând ca luni să se deplaseze la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Institutul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi să aibă o întâlnire cu ministrul Cseke Attila cu care se va discuta despre colaborarea bilaterală, a precizat dr. Raed Arafat.

„Sunt foarte mulţi palestinieni care au făcut studiile în România. O parte au plecat în ţara lor, alţii au rămas şi lucrează în spitalele româneşti. Nu numai palestinieni au urmat cursurile în România, ci şi iordanieni şi foarte mulţi sirieni. Faptul că acest simpozion se poate desfăşura în limba română ne demonstrează cât de importantă a fost România pentru studenţii palestinieni. Această întâlnire ştiinţifică oferă posibilitatea de a învăţa unii de la alţii”, a subliniat demnitarul.

Ministrul Fathi Abu Moughly a evidenţiat, la rândul său, că un număr mare de palestinieni vorbesc limba română ceea ce arată legăturile istorice dintre cele două ţări. El a adăugat că delegaţia palestiniană este interesată să afle din experienţa românească din domeniul medicinei de urgenţă.
Ministrul palestinian al Sănătăţii a făcut referire la sistemul medical din ţara sa şi la planul de dezvoltare, la fondurile limitate şi la necesitatea asigurării asistenţei medicale pentru întreaga populaţie.


Oaspetele a apreciat că România cu experienţa sa va putea ajuta la construcţia unui sistem de urgenţă în ţara sa. Ministrul Sănătăţii palestinian a subliniat că medicina poate fi utilizată ca un pod pentru colaborare, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, pentru pace. Ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Ahmad Bader Aqel, a apreciat organizarea la Bucureşti a simpozionului, mai ales pentru domeniul medicinei de urgenţă. Potrivit diplomatului palestinian, dezvoltarea relaţiilor dintre ţările arabe şi România va aduce beneficii tuturor şi în toate domeniile. În cadrul simpozionului au fost prezentate experienţele din domeniul medicinei de urgenţă din cele două ţări. AGERPRES