autism.jpgPeste 20 de copii de până la trei ani din 360 verificaţi în creşele clujene în cadrul primului proiect de screening pentru depistarea bolilor din spectrul autist sunt suspectaţi de psihologii care au lucrat în această campanie că ar putea dezvolta o asemenea boală.

Dintre cei 24 de micuţi, unul a fost diagnosticat deja cu autism iar restul se află în continuare sub supraveghere medicală. Unul dintre psihologii Asociaţiei de Autism Transilvania, Corina Pop, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă în care s-au anunţat rezultatele proiectului, că 24 de copii din 360 reprezintă un număr destul de mare.

Proiectul a fost realizat, în ultimele trei luni, doar în creşele clujene de stat, unde sunt înscrişi aproximativ 600 de micuţi. ‘Majoritatea părinţilor au fost receptivi la proiectul nostru şi au acceptat completarea chestionarelor. Vom trece la a doua etapă, care presupune continuarea proiectului în grădiniţe şi vom încerca să le cooptăm şi pe cele particulare’, a spus Corina Pop. Aceasta a explicat că în lume unul din o sută de copii se naşte cu o boală din spectrul autist şi că este foarte important, pentru recuperarea celui afectat, ca boala să fie depistată în primii trei ani de viaţă. Campania s-a derulat în perioada iunie-septembrie şi a fost efectuată gratuit de către asociaţie.

Asociaţia de Autism Transilvania a fost înfiinţată de părinţii unor copii care suferă de această boală şi oferă consiliere pentru 60 de copii. Asociaţia este şi iniţiatorul unui proiect de lege care prevede obligativitatea efectuării de către medicii de familie a unui screening pentru autism în cadrul controalelor. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011. AGERPRES