Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul public de sănătate românesc, realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Oradea prin fonduri Interreg Ro-Hu, a fost inaugurat, pe 14 mai, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila şi a ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Managerul SCJU Oradea, Gheorghe Carp, a menţionat că, pe lângă laboratorul automatizat, au fost finalizate şi alte proiecte importante, finanţate tot prin Interreg Ro-Hu: amenajarea spaţiului (4 milioane de lei) şi achiziţia unui aparat angio CT de peste 8 milioane de lei, amenajarea spaţiului pentru medicină nucleară în valoare 1,5 milioane de lei şi achiziţia unui aparat Spect CT de 3,4 milioane lei, precum şi dotarea secţiei UPU cu un computer tomograf foarte performant (cu 128 de slice-uri), în valoare de 2 milioane de lei.

„În mod evident este un laborator bine organizat, mai ales bine dotat, care are o capacitate de lucru foarte, foarte mare. Aceste facilităţi ar putea fi partajate de spitale aflate în apropiere, pentru a furniza servicii, mai ales că laboratorul funcţionează în regim de permanenţă, analizele fiind realizate pe tot parcursul zilei, al nopţii, în weekend, oricând. Este foarte important un astfel de laborator care să menţină permanent funcţională capacitatea de investigare a pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Un alt aspect foarte important, a subliniat Alexandru Rafila, este profesionalizarea personalului. El s-a referit la două categorii de medici, în primul rând cei de medicină de laborator, şi mai de curând, medicii care au absolvit specialitatea de microbiologie medicală.

Ministrul a afirmat că laboratorul este extrem de important pentru investigaţiile de biochimie, hematologie, imunologie, de microbiologie a bolilor infecţioase, a rezistenţei bacteriilor la antibiotice, precum şi pentru controlul bolilor nozocomiale, „o problemă de sănătate publică pe care noi încă nu am rezolvat-o”.

„Ca să poţi să o rezolvi trebuie să ai la bază laboratorul. Acesta este cel care generează informaţiile de care au nevoie biologii, clinicienii, să ţină acest lucruri sub control, să prescrie corect antibiotice, este o problemă la care lucrăm. Avem în desfăşurare un proiect pilot în cinci spitale din ţară şi sper ca la final, anul viitor, să venim cu ghidurile de bună practică în controlul infecţiilor şi combaterea rezistenţei la antibiotice”, a declarat ministrul Rafila.

Laboratorul integrat, automatizat, dispune de un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator, precum şi soluţii informatice care permit furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor. Un număr de 31 de departamente medicale ale spitalului au fost dotate cu echipamente speciale.

Eficientizarea laboratorului de analize medicale înseamnă reducerea timpului necesar transportului şi pregătirii probelor pentru analize, eliminarea erorilor în identificarea probelor, evitarea contaminării personalului medical, degrevarea personalului, precum şi scăderea costurilor cu până la 30%.

Noul laborator va deservi, deocamdată, cele două spitale mari din municipiu, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, dar şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea sau din judeţ, la solicitare.

Contractul de finanţare pentru realizarea laboratorului de analize medicale robotizat a fost semnat în 22 noiembrie 2019, în cadrul proiectului ROHU-357 „Cooperarea pentru standarde înalte de asistenţă medicală în prevenirea, identificarea timpurie şi tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdo Bihar”. Din valoarea totală de 3 milioane de euro, Spitalului orădean i-au revenit două milioane de euro pentru acest laborator.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a precizat că Programul Interreg Ro-Hu, gestionat de MDLP, chiar dacă nu are o valoare foarte mare (232 de milioane de euro), a adus, în actualul exerciţiu financiar, sume frumoase prin cele o sută de proiecte finanţate în patru judeţe de graniţă, dintre care 46 au fost câştigate de bihoreni.

„Acest Program Interreg România-Ungaria va continua. Am transmis la Comisia Europeană, la 1 aprilie, noul proiect de program care va fi gestionat în continuare de România, avem trei luni în care vom primi puncte de vedere, comentarii şi sper că acest program va fi aprobat, sunt toate şansele de reuşită, ceea ce înseamnă că la finalul anului putem să lansăm apelurile de proiecte, care vor fi la fel fonduri importante pentru infrastructura sanitară”, a conchis ministrul Dezvoltării. AGERPRES