bethesda_suceava_tomograf.jpgPrimul aparat care permite efectuarea de examene medicale cu rezonanta magnetica (RMN) din Botosani a fost pus in functiune, pe 9 februarie, la Spitalul Judetean “Mavromati”.
Investitia, care a costat aproximativ un milion de euro, a fost realizata in baza unui parteneriat public-privat incheiat intre Spitalul Judetean si firma Explo-Med.

”Un aparat RMN nu trebuie sa lipseasca din spitalele de urgenta, cum este si cel de la Botosani. Sunt foarte multe afectiuni in care o alta metoda imagistica nu ar aduce atatea informatii si nu ar ajuta clinicienii in punerea unui diagnostic”, a declarat medicul Liviu Ghebac, specialist in radiologie-imagistica medicala.

Bolnavii vor avea acces contra-cost la serviciile aparatului RMN, insa, intr-o prima etapa, vor beneficia de o reducere cu 20% a tarifelor. Pana acum, persoanele care necesitau un test de imagistica prin rezonanta magnetica erau nevoiti sa apeleze la clinici din Suceava sau Iasi.

Imagistica prin rezonanta magnetica este un tip de examinare ce utilizeaza un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa, pentru a vizualiza diferite organe si segmente ale corpului uman. In multe cazuri, RMN ofera informatii ce nu sunt oferite de tomografia computerizata, radiografie conventionala sau ecografie. Imagistica prin rezonanta magnetica este o examinare moderna, neiradianta, care utilizeaza un camp magnetic fara a afecta organismul uman.