România, care a închis de câţiva ani Institutul Cantacuzino, trebuia să investească urgent într-un sit de producţie de vaccinuri pe teritoriul său, susţin reprezentanţii Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).
„România se confruntă în fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar în special de vaccin antigripal şi pentavalent. Chiar dacă autorităţile iau măsuri din timp pentru achiziţionarea de vaccinuri, cantităţile procurate prin licitaţie devin insuficiente în situaţia în care există o cerere suplimentară din partea populaţiei, chiar şi contra cost. Acest lucru se întâmplă pentru că, în primul rând, capacităţile de producţie la nivel mondial sunt limitate şi îşi planifică foarte strict producţia fără a putea suplimenta cantităţile fabricate şi, în al doilea rând, pentru că reglementările din piaţa farmaceutică din România (politica de preţuri, taxa clawback, etc.) reprezintă obstacole serioase pentru producători spre a-şi desface produsele în România”, a declarat directorul PRIMER, Dragoş Damian.
Potrivit sursei citate, ţările din estul Europei au luat deja măsuri pentru a evita crizele de produse imunologice, alegând să le producă în ţările lor, pentru „a se feri” astfel de problemele cu aprovizionarea. „Cel mai bun exemplu de dată recentă este investiţia de 30 milioane euro care se face începând cu acest an în Ungaria, care a fost aleasă de o companie multinaţională pentru o nouă fabrică de vaccinuri. Bulgaria, Ucraina şi Serbia sunt alte exemple de ţări din jurul nostru care au investit în capacităţi de fabricaţie pentru produse imunologice şi nu au întâmpinat probleme de aprovizionare cu vaccinuri sau alte produse de acest fel (seruri, imunoglobuline, etc.). Este evident în acest context că România, care a închis de câţiva ani Institutul Cantacuzino, trebuia să investească urgent într-un sit de producţie de vaccinuri pe teritoriul său”, consideră Dragoş Damian.
În opinia sa, o astfel de investiţie poate asigura independenţa României de vaccinul de import şi poate, de asemenea, să transforme ţara noastră într-un exportator net de produse imunologice. AGERPRES