PRIMER: Paracetamolul, ibuprofenul și hidroxiclorochina sunt ținta unei campanii de discreditare

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): “Condamnăm cu fermitate încercările amatoriste de a discredita medicamentele Paracetamol, Ibuprofen şi Hidroxiclorochina. Aceste medicamente, produse şi în România, şi-au arătat eficienţa de zeci de ani de zile iar acum sunt speranţe reale pentru tratamentul COVID-19”.

PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţară – atrage atenţia că este în plină desfăşurare o campanie de discreditare a celor trei medicamente care şi-au dovedit eficienţa în indicaţiile pentru care sunt folosite, unele dintre ele de peste 30 de ani de zile.

‘Paracetamol, Ibuprofen şi Hidroxiclorochina, pe lângă indicaţiile uzuale din prospect, încep să îşi dovedească eficienţa şi în tratamentul COVID-19’, a declarat Dr Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER. Astfel, Paracetamol şi Ibuprofen sunt antitermice şi antialgice eficiente în tratamentul simptomelor produse de SARS-CoV 2 iar Hidroxiclorochina, care este studiată în mai mult trialuri clinice, inhibă la anumite nivele virusul care provoacă boala.

Ceea ce este la fel de important este faptul că toate cele trei medicamente sunt extrem de ieftine: Paracetamol costă aproximativ 25 de bani pe tabletă, iar Ibuprofen şi Hidroxiclorochina circa 50 de bani.

‘Deci, pe lângă faptul că şi-au dovedit eficienţa terapeutică, aceste medicamente reprezintă soluţii de reducere a preţului tratamentului, un aspect deosebit de important având în vedere costurile enorme pentru ţinerea sub control a pandemiei la nivel global’, a continuat oficialul PRIMER.

Reamintim că în urmă cu 2 luni un ‘studiu’ arăta că ibuprofenul este periculos, pentru ca mai recent informaţiile analizate să contrazică ipotezele de plecare. De curând, un alt ‘studiu’ a făcut ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să scoată Hidroxiclorochina din protocolul de tratament al Covid-19, pentru ca la numai câteva zile să se demonstreze că datele iniţiale nu sunt concludente.

Această discreditare a medicamentelor populare, sigure şi eficiente şi mai ales, ieftine, este o poveste mai veche. Pe parcursul timpului au apărut numeroase ‘studii’ şi ‘analize’ care dădeau drept periculoase medicamente precum Acidul acetilsalicilic, Nimesulid, Paracetamol şi altele, pentru ca mai apoi să se demonstreze că datele analizate nu pot conduce la astfel de concluzii.

Paracetamol şi Ibuprofen sunt medicamente care nu necesită prescripţie medicală, sigure şi eficiente dacă sunt utilizate conform indicaţiilor din prospect, iar Hidroxiclorochina trebuie administrată doar la indicaţia medicului.

‘Rugăm pacienţii şi populaţia în general să nu dea crezării încercările de denigrare ale celor trei medicamente, încercări care fac parte dintr-un curent mai larg de a înlocui medicamentele ieftine cu versiuni mai scumpe care nu au neapărat valoare adăugată. În cazul în care apar efecte secundare sau reacţii adverse recomandăm bineînţeles consultarea medicului său a farmacistului’ a mai adăugat reprezentantul PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA