Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) solicită Guvernului să abroge Ordonanţa 77/2011 privind taxa clawback. „Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care, prin manipularea ‘taxei clawback’, urmăresc închiderea lor şi dispariţia acestui sector strategic din România. Solicităm Guvernului Orban să îşi asume răspunderea şi să abroge imediat OUG 77/2011, totodată să implice serviciile statului român pentru urmărirea şi stoparea fenomenului dispariţiei medicamentelor româneşti”, se arată într-un comunicat al PRIMER.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reuneşte 19 situri de fabricaţie din ţară – atrage atenţia asupra „deteriorării competitivităţii” fabricilor de medicamente care au o cotă de piaţă de sub 4% şi creştere de sub 2%, în condiţiile în care importurile de medicamente cresc cu peste 20%. „Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de ‘taxa clawback’, care s-a dublat în ultimii 4 ani, obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică”, afirmă Dragoş Damian, director executiv la PRIMER.

Conform sursei citate, în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor „reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă”, producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte, trebuind să elimine medicamente din portofoliu şi să se orienteze tot mai mult către producţia de lohn.

„A venit momentul să nu se mai tragă de timp periclitând astfel un sector economic strategic pentru orice ţară, ci să se ia măsuri serioase, asta incluzând şi o investigaţie a serviciilor statului român în acest sector. Efectul ‘taxei clawback’ este mai distructiv decât al OUG 114, pentru că preţurile la medicamente sunt controlate, astfel încât medicamentele fabricate în ţară sunt nerentabile. S-a demonstrat în ultimii patru ani că este falsă ipoteza conform căreia ‘taxa clawback’ este o sursă de venituri bugetare şi o formă de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe, aceasta devenind de fapt o pârghie pentru închiderea fabricilor din ţară şi transformarea României într-un stat captiv importurilor”, spune oficialul PRIMER. AGERPRES