iohannis_klaus1.jpgPrimarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, afirmă că nu este interesat de preluarea Spitalului CF din oraş, ” fiind un spital micuţ, cu probleme mari”, în timp ce şeful Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, spune că instituţia ar fi dispusă şi în măsură să îl preia în subordine, putând fi „un câştig pentru judeţ”.

Iohannis a declarat că nu este interesat de preluarea Spitalului CF din oraş, după ce ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a spus că unităţile de acest tip ar putea fi transferate către autorităţile locale şi judeţene. „Aşa o variantă nu este foarte interesantă. Este un spital micuţ, cu probleme mari. Nu aşa ceva îmi doresc ca şi spital municipal, ci ceva mai pus la punct”, a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a declarat că instituţia este în măsură să preia în subordine Spitalul CF. „Este doar la faza de discuţie, de propunere. Când va apărea actul normativ suntem în măsură să preluăm spitalul CF ca unitate în subordinea Consiliului Judeţean. Şi, bineînţeles, să reglăm colaborările cu celelalte spitale. Dar, repet, este într-o fază de discuţie şi nu este într-o fază decisă şi, ca atare, eu spun doar că suntem dispuşi şi putem şi avem capacitatea să îl preluăm şi să îl întreţinem dacă se pune această problemă”, a spus Cindrea.

Spitalul General CF Sibiu a fost înfiinţat în anul 1956, fiind printre primele spitale din reţeaua Ministerului Transporturilor şi are în structură 95 de paturi, repartizate pe cinci secţii: medicină internă, compartiment endocrinologie, secţia chirurgie generală, compartiment buco-maxilo-facială şi secţia terapie intensivă.

Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor va fi preluată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în timp ce spitalele CF din ţară vor fi transferate către autorităţile locale şi judeţene sau către Ministerul Sănătăţii, anunţa, pe 30 decembrie, ministrul Relu Fenechiu. „Am găsit în Ministerul Transporturilor spitale şi o casă de asigurări de sănătate. Nu a putut nimeni să-mi explice de ce ministerul are nevoie de o casă de sănătate. Am vorbit deja cu premierul şi a fost de acord ca în cel mai scurt timp să transferăm casa de sănătate la Casa de sănătate naţională, iar toate spitalele să le transferăm către consilii judeţene, primării sau către Ministerul Sănătăţii”, afirma Relu Fenechiu.

În subordinea Ministerului Transporturilor există 15 spitale, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate. De asemenea, există spitale CF şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.