Primarul Dominic Fritz a semnat, pe 28 martie, un parteneriat public-privat (PPP) cu Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a Băncii Mondiale pentru construirea noului Spital Municipal Timişoara, în zona de nord oraşului, care va reuni toate secţiile unităţii spitaliceşti, în prezent acestea desfăşurându-şi activitatea în 14 locaţii.
Dominic Fritz a subliniat că aceasta este singura şansă de a avea un spital municipal nou, modern, în următorii 10 ani, întrucât multe dintre locaţiile actuale sunt în clădiri vechi care nu vor mai primi acreditări de funcţionare.
Edilul a amintit că pe Calea Torontalului este o clădire unde s-a mai încercat o investiţie într-un spital municipal în anii ’90, dar care este „simbolul eşecului clasei politice de atunci”.
„Nu aveam voie să repetăm acest eşec. Am ales să mergem cu o variantă care a fost testată în multe alte ţări. (…). Este un parteneriat public-privat. Vom căuta împreună cu IFC o companie privată care îşi asumă construcţia şi dotarea spitalului. Prima tranşă de bani pentru municipiu va trebui transferată în ziua în care primim cheia. Scăpăm de tot acest risc pe care l-am văzut în trecut: tergiversare, creştere a costurilor, licitaţii în plus pentru resturi de execuţie (…) Vom avea firme care fac genul acesta de proiecte în întreaga lume”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Studiul de prefezabilitate ar urma să fie făcut în următoarele luni, acesta urmând să stabilească numărul de paturi al noii instituţii sanitare şi costurile estimate pentru ridicarea acesteia. Estimările de moment arată că vor fi între 300 şi 500 de paturi, iar costurile vor urca la 120 de milioane de euro.
„Suntem foarte temperaţi cu aceste cifre, le vom cunoaşte după studiul de prefezabilitate”, a precizat primarul.
Managerul Spitalului Municipal Timişoara, dr. Daniel Maliţa, a punctat că, în prezent, activitatea medicală a instituţiei se desfăşoară în 14 locaţii, pacienţii fiind obligaţi să se deplaseze zilnic în mai multe locaţii pentru efectuarea investigaţiilor.
„Zilnic, plimbăm pacienţii dintr-o locaţie în alta, ceea ce presupune costuri. Prin această investiţie sperăm să le diminuăm. (…) Prin acest proiect le vom putea oferi condiţii ideale atât colegilor noştri, cât şi pacienţilor”, a afirmat Maliţa.
Spitalul Municipal are în prezent 1.018 paturi, dintre care 66 sunt pentru spitalizare de zi.
Potrivit edilului, colaborarea primăriei cu IFC a început în urmă cu doi ani, când aleşii locali au votat o hotărâre privind oportunitatea iniţierii demersurilor necesare realizării obiectivului nou de investiţie „Spital Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara”, în contextul colaborării cu Corporaţia Financiară Internaţională – IFC. AGERPRES