Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că în ultimele 24 de ore s-au vaccinat împotriva COVID 100.454 de persoane. „100.454 persoane vaccinate, în ultimele 24 de ore. Am promis, am făcut! România, hai că se poate!”, a scris Florin Cîţu, joi, pe Facebook.

Premierul a declarat că în România nu ar avea efectele scontate recompensarea financiară a persoanelor care se vaccinează, o măsură care este deja aplicată în Serbia. „Eu cred că cea mai bună soluţie este ceea ce oferim noi, revenirea la o viaţă normală. Asta ne dorim cu toţii, să revenim la o viaţă normală. Este uşor să aloci nişte bani de la buget. Am alocat bani de la buget pentru a impulsiona medicii de familie şi nu a funcţionat foarte bine până în acest moment. Aşa că (…) nu cred că astfel de măsuri funcţionează. (…) Putem să facem acest efort bugetar, dar nu cred că este nevoie. Cred că în România, împreună, vom învinge această pandemie”, a declarat Cîţu.

În opinia şefului Guvernului, dorinţa fiecărui cetăţean de a reveni la o viaţă normală ar trebui să fie cea mai puternică motivaţie pentru vaccinare. „Cel mai bine funcţionează să ne gândim la concerte, că venim pe litoral şi stăm fără mască, că mergem în restaurante, putem să călătorim, să revenim la viaţa pe care o aveam înainte. Este, cred, (…) din punctul meu de vedere, cea mai bună motivaţie, să ai o viaţă normală, să nu mai trebuiască să circuli noaptea cu declaraţie pe propria răspundere”, a afirmat premierul.

Tot joi, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Constanţa, a declarat că România stă „extraordinar de bine” în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID-19, arătând că se va depăşi numărul de 100.000 de persoane imunizate într-o zi.

„Noi, în România, stăm extraordinar de bine cu această campanie de vaccinare, în altă parte lucrurile sunt încă în organizare şi nu cred că sunt multe locuri unde cetăţenii se pot duce pur şi simplu la vaccinare”, a spus şeful statului, după ce a vizitat centrul de imunizare anti-COVID de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa.

Şeful statului a amintit că de la sfârşitul acestei săptămâni doritorii vor putea să se prezinte la centre pentru vaccinare fără programare în platforma online. „Am intrat, realmente, într-o fază nouă cu vaccinarea. Avem maratoane, avem centre deschise nonstop la spitalele militare, unde cei care doresc să se vaccineze se pot, pur şi simplu, prezenta şi se vaccinează. Am renunţat, practic, la toată birocraţia şi începând din această săptămână, din sfârşitul acestei săptămâni, toate centrele de vaccinare din toate localităţile din toată ţara sunt deschise pentru vaccinare fără preaviz, fără anunţ prealabil, fără înscriere pe platformă, oricine se poate prezenta direct la centru şi se poate vaccina. Suntem în situaţia foarte bună în care avem suficiente doze pentru a intra în această etapă”, a spus el.

Şeful statului a arătat că, deşi în fiecare zi sunt mai puţine persoane infectate cu COVID-19, la terapie intensivă sau mai puţine decese, pandemia nu a dispărut şi a făcut un nou apel la vaccinare. „Virusul este în societate. Este foarte clar că, până când avem un număr mare de români vaccinaţi, trebuie să respectăm în continuare restricţiile, dar reiau apelul meu: haideţi să ne vaccinăm, ca să revenim la normalitatea noastră, pe care ne-o dorim atât de mult! Vă invit pe toţi să mergeţi să vă vaccinaţi”, a adăugat Iohannis. AGERPRES