Premieră medicală la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad: săptămâna trecută a fost efectuată prima tromboliză intravenoasă în accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic.

Intervenția a fost făcută în cazul unui bărbat în vârstă de 71 de ani, care s-a prezentat la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) după trei ore de la debutul simptomatologiei (hemiplegie și afazie). Evoluția clinică și imagistică ulterioară a fost favorabilă, cu remiterea completă a deficitelor neurologice inițiale, iar în prezent pacientul este internat la Neurologie pentru monitorizare și tratament.

Echipa medicală multidisciplinară din garda de pe 25 iunie a fost formată din dr. Vladimir Gramaticu – medic specialist urgentist, dr. Ghodsi-Mahboob-Alam Mohamed – medic primar radiolog și medicul primar neurolog Viorel Huzum, șeful secției Neurologie a spitalului bârlădean, dar și coordonator la nivelul spitalului al programului național „Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu AVC acut”. Acest program național a devenit operațional la spitalul bârlădean din 24 iunie și a salvat deja un pacient cu risc ridicat.

„Tromboliza intravenoasă în AVC reprezintă o procedură de revascularizare utilizată pentru tratamentul pacienților cu AVC ischemic acut în primele patru ore și jumătate de la debutul simptomatologiei în absența contraindicațiilor. Limitele procedurii sunt fereastra terapeutică îngustă (intervalul de timp între debutul simptomatologiei și momentul administrării rtPA) care este de maxim patru ore și jumătate și contraindicațiile legate de un risc crescut de complicații hemoragice. În acest sens este necesară o selecție strictă și adecvată a pacienților pentru a putea obține un raport favorabil între beneficii și riscuri, decizia efectuării trombolizei intravenoase aparținând medicului neurolog în conformitate cu ghidurile internaționale de tratament. Astfel, se impune o instruire a populației, atât pacienți cât și aparținători ai acestora, pentru recunoașterea precoce a semnelor și simptomelor unui AVC, prin campanii mediatice și cu implicarea medicilor de familie, întrucât timpul de la primele semne ale AVC până la administrarea tromboliticului să fie de maxim patru ore și jumătate, ideal în primele trei ore de la debut”, se precizează în comunicatul transmis de către Spitalul „Elena Beldiman”.

Reușita intervenției, care de câteva zile se face și la spitalul din Bârlad, depinde în primul rând de rapiditatea cu care pacientul ajunge la Urgențe în urma accidentului vascular cerebral ischemic acut. Tromboliza intravenoasă în AVC se realizează la CPU în condiții de monitorizare permanentă, întrucât pot apărea efecte secundare riscante, cum ar fi hemoragia. La Spitalul „Elena Beldiman”, de mai bine de 10 ani, se făcea tromboliză doar în cazul pacienților cu infarct miocardic.