Laboratorul de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională din cadrul IC Fundeni, condus de prof. dr. Ioana Lupescu, continuă seria premierelor medicale, prin prima procedură de crioablație percutanată hepatică din România. Procedura a fost efectuată de către dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie imagistică, cu suportul anestezic oferit de dr. Alexandra Marcu, medic primar ATI, unei paciente în vârstă de 70 de ani, cu metastază hepatică unică, de la un cancer colonic.

“Ne dorim ca această procedură minim invazivă să devină o practică curentă în tratamentul tumorilor hepatice și nu numai. Beneficiile majore ale acestei proceduri sunt riscurile mai reduse față de o procedură chirurgicală clasică și un timp de recuperare rapid, pacienta noastră fiind deja externată la 24 de ore, fără complicații. De asemenea procedura de crioablație se adresează și altor localizări, cum ar fi cancerele renale sau pulmonare”.

Procedurile de ablație percutanată reprezintă o soluție sigură și eficientă pentru cancerele hepatice, fiind folosite în practica curentă de mulți ani, pânî acum fiind folosită distrucția prin încălzire. Ne bucurăm să adăugăm la acest arsenal împotriva cancerului și distrucția prin înghețare, care are un risc mai mic de complicații, în special la tumorile de rinichi.

 

Sursa: IC Fundeni

 

 

Sursa: IC Fundeni