O femeie de 38 de ani diagnosticată cu cancer mamar, a fost operată la Sibiu, într-o clinică privată, de o echipă coordonată de conf. univ. dr. Dan Eniu, această operaţie reprezentând o premieră medicală naţională, prin realizarea primei intervenţii din România de mastectomie bilaterală asistată robotic.

„Intervenţia de mastectomie bilaterală, realizată cu ajutorul sistemului robotic daVinci, este un pas important în direcţia minimizării traumelor chirurgicale. Robotul daVinci a permis realizarea intervenţiei printr-o singură incizie de numai 4 cm, poziţionată în zona axilei, fără cicatrici vizibile pe sân, facilitând o recuperare rapidă şi diminuând durerile postoperatorii. Procedura include nu doar mastectomia completă, dar şi reconstrucţia mamară imediată, utilizând un implant prepectoral şi un sistem transcutanat de drenaj, conceput pentru a preveni complicaţiile, precum limfedemul. Pacienta acestei intervenţii de pionierat este o femeie în vârstă de 38 de ani, diagnosticată cu cancer mamar pe partea stângă şi purtătoare a unei mutaţii genetice ce impunea mastectomia bilaterală, inclusiv profilactică pe partea dreaptă”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „intervenţia a fost coordonată de Conf. Univ. Dr. Dan Eniu, medic primar chirurgie generală, cu supraspecialitate de chirurgie oncologică şi deonco-ginecologie, cu competenţă şi o experienţă deosebită în utilizarea chirurgiei robotice. Dr. Eniu a fost inspirat de tehnicile renumite aplicate de Dr. Sarphati, din cadrul Institutului Gustave Roussy din Paris, unde mastectomia robotică a devenit standard de aproape un deceniu. Echipa de intervenţie a fost completată de Asist. Univ. Dr. Hassan Noor, medic primar chirurgie generală, cu supraspecialitate de chirurgie oncologică şi competenţă în chirurgie laparoscopică şi robotică, Dr. Anca Şofran, medic specialist anestezie şi terapie intensivă şi Assist. Ana Maria Coman, asistent medical instrumentist”.

Operaţia a durat aproximativ cinci ore, iar pacienta a necesitat doar două zile de spitalizare, „reflectând eficienţa şi avantajele acestei abordări chirurgicale moderne”.

„Suntem încântaţi să putem continua această tehnică inovatoare şi să oferim rezultate excepţionale pentru pacientele eligibile. Mastectomia robotică reprezintă o soluţie modernă pentru chirurgia mamară, asigurând beneficii medicale şi estetice considerabile”, a declarat conf. univ. dr. Dan Eniu.

Această premieră deschide noi oportunităţi pentru chirurgia mamară minim invazivă în România, echipa de la clinica privată din Sibiu fiind pregătită să extindă aplicarea acestei metode inovatoare în beneficiul pacientelor care îndeplinesc criteriile necesare. AGERPRES