După prima endoscopie efectuată în urmă cu câteva zile, în luna decembrie a avut loc prima colonoscopie la Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși. Acest tip de investigații a fost posibil odată cu atragerea de medici în această specialitate și a dotării cu echipamentele medicale specifice.
Examinarea a fost realizată cu ajutorul liniei de endoscopie digestivă in cadrul compartimentului de explorări funcționale.
Linia de endoscopie digestivă cuprinde:
– Turn de endoscopie HD cu accesorii: Videoprocesor (ajustarea contrastului de culoare), Aspirator endoscopic (aspirația lichidelor corporeale), Monitor HD 24” (redarea unor imagini inalt calitative), Pompă peristaltică de apă (pomparea apei în canalul de jet sau în canalul de operare), Unitate de CO2 (asigură un debit controlat de CO2), Electrocauter (permite tăierea și coagularea țesuturilor).
– Echipament pentru exploatarea tractului digestiv superior: Videogastroscop HD
– Echipament pentru exploatarea intestinului subțire: Sistem de inregistrare și afișare în timp real al imaginilor recepționate de către videocapsulă
– Echipament pentru exploatarea tractului digestiv inferior: Videocolonoscop HD
– Mașină automată pentru curățarea și dezinfecția endoscoapelor.
Aceste echipamente medicale fac parte din proiectul de dotare cu aparatură și echipamente medicale in valoare de 7.837.603 milioane lei, din care 90% este finanțare din partea Ministerului Sănătății și 10% cofinanțare, din partea Primăriei / Consiliului Local Buhuși. Proiectul a fost depus pentru finanțare in anul 2021 de către spitalul buhușean.
Programările pentru consultații la compartimentul de explorări funcționale, specialitatea gastroenterologie, se pot face la următoarele numere de telefon: 0234262220 sau 0234262221 sau 0372274937 sau 0372274878, interior188 sau pe platforma de programare online – Dr. Olesea Botezatu si Dr. Andreea Otea, medici specialisti gastroenterologie.