Prima Bancă de Celule Stem Hematopoetice într-un spital de stat a fost inaugurată joi la Institutul Clinic Fundeni, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli.
Ministrul a evidenţiat importanţa băncii pentru pacienţi, în special, dar şi pentru medici şi a reliefat că banca îndeplineşte standardele europene şi oferă condiţii pentru a deveni şi o bancă pentru celule recoltate din cordonul ombilical.
Ritli a subliniat că echipa de medici care lucrează aici este specializată şi foarte bine pregătită.
Banca se adresează pacienţilor care au nevoie de transplant cu celule stem hematopoetice, este deschisă în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Hematopoetice este în curs de finalizare şi va permite accesul pacienţilor la celule de la donator neînrudit pentru transplant, atât din registrul naţional, cât şi din registrele internaţionale interconectate la acesta, a arătat conf. dr. Ladislau Ritli.
Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, dr. Alina Tănase, a făcut referire la eforturile depuse pentru a finaliza această bancă. „Anul trecut marcam realizarea a 300 de transplanturi de măduvă şi acum, la un an, inaugurăm prima Bancă de celule stem hematopoetice într-o unitate publică. Este o realizare extraordinară pentru noi, în beneficiul pacienţilor. În Institutul Fundeni se face transplant de măduvă la standarde europene, în condiţii europene”, a punctat medicul.
Directorul Centrului de Transplant Medular şi Hematologie, conf. dr. Dan Coriu, a accentuat că realizarea acestui obiectiv a presupus o muncă de echipă. Capacitatea centrului este de maximum 80 de transplanturi pe an, dar cerinţele sunt mult mai mari, a mai menţionat medicul.
„Ne-am propus extinderea ei, cunoaştem dificultăţile financiare ale Ministerului Sănătăţii, dar sunt foarte multe organizaţii foarte active care se implică în astfel de proiecte. Nu avem lege pentru funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Hematopoetice, necesară pentru a delimita atribuţiile, să spună cum trebuie transportate celulele stem în ţară şi străinătate. Nu avem legislaţie pentru importul şi exportul de celule stem, aceasta este în dezbatere publică”, a spus conf. dr. Dan Coriu.
Pentru a fi funcţional, Registrul trebuie să aibă minimum 15.000 de donatori pentru a identifica un donator compatibil, a arătat dr. Coriu.
Stocarea grefonului se face pe timp nedeterminat, în condiţii speciale, costurile fiind între 6.000 şi 20.000 de euro.
În lume sunt 18 milioane de donatori de celule stem, cei mai mulţi în Germania – patru milioane, a spus conf. dr. Dan Coriu, menţionând şi Franţa, cu 186.000 de donatori.
„În România avem un HLA (antigenul compatibil) specific, un genotip particular, de aceea este foarte necesar Registrul, pentru că persoanele compatibile se găsesc numai în ţară”, a explicat directorului centrului.
La centru sunt internaţi anual 8.000 de pacienţi cu boli maligne sau nemaligne iar împreună cu cei care fac recăderi, se ajunge la 19.000 de pacienţi, a adăugat medicul.
Acesta a accentuat asupra necesităţii unui diagnostic corect, lucru posibil în cadrul Institutului Fundeni, aici funcţionând un laborator de biologie moleculară hematologică foarte performant.
Ceea ce lipseşte este personalul specializat, fiind necesari 4-5 biologi specializaţi, cei care există lucrând voluntar, a adăugat medicul, menţionând că se aşteaptă deblocarea posturilor.
Referitor la celulele recoltate din cordonul ombilical, conf. dr. Coriu apreciază că este necesar personal specializat pentru a discuta cu mamele în vederea donării de celule recoltate din cordonul ombilical pentru Banca publică.
El a menţionat că un transplant cu celule stem din cordon ombilical costă mai mult, între 180.000 şi 190.000 de euro, comparativ cu unul cu celule stem hematopoetice, care în România costă între 60.000 şi 70.000 de euro, în timp ce în străinătate ajunge la 110.000-150.000 de euro, în funcţie de centru.
Coordonatorul naţional al Agenţiei Naţionale pentru Transplant, dr. Victor Zota, a spus că în România sunt 500 de naşteri pe an, în 150 de cazuri dintre acestea apelându-se la mediul privat pentru donare de celule din cordon ombilical iar în celelalte 350 de cazuri ombilicul aruncându-se.
Zota a evidenţiat necesitatea existenţei unei Bănci publice pentru stocarea de celule din cordon ombilical.
Institutul Clinic Fundeni este cel mai important institut din ţară, în cadrul său se efectuează cercetări medicale, transplanturi hepatice, renale, medulare, de insule pancreatice, fiind recunoscut ca având o veche tradiţie în patologia dificilă oncologică gastrointestinală, hepatică, renală digestivă hematologică, a evidenţiat managerul instituţiei, dr. Carmen Orban.
Aceasta a spus că anual se internează aici peste 50.000 de pacienţi şi vin la consultaţii aproximativ 100.000 de persoane.
Investiţia pentru prima Bancă de Celule Stem Hematopoetice a costat puţin peste 250.000 de euro, a precizat managerul. Orban a adăugat că banca îndeplineşte toate criteriile pentru a deveni şi o primă bancă publică de celule recoltate din cordonul ombilical dintr-un spital de stat. „Ceea ce înseamnă că, în viitor, vom putea accesa şi această sursă de celule stem pentru a efectua proceduri de transplant”, a susţinut ea.
Echipamentul de înaltă performanţă medicală şi sistemul de asigurare a protecţiei muncii pentru personalul care lucrează în sala de stocare criogenică fac din Banca de Celule Stem a institutului o unitate de elită din domeniul medical românesc, ce poate fi oricând comparată cu una similară din străinătate, a reliefat managerul instituţiei. AGERPRES